Expert pe chestiuni legate de China avertizează: Guvernul comunist de la Beijing se pregăteşte să intre în război

Liderul comunist chinez Xi Jinping
Liderul comunist chinez Xi Jinping (JU PENG / POOL / AFP via Getty Images)

Gordon Chang, expert în chestiuni legate de China, susţine că regimul comunist de la Beijing se pregăteşte pentru un conflict armat - eveniment care ar putea avea loc destul de curând.

Potrivit unui material apărut în publicaţia 1945, luna trecută un antreprenor chinez care producea echipamente medicale pentru consumatori a afirmat că oficialii locali i-au cerut să îşi transforme liniile de producţie din China pentru a putea produce articole pentru armată. Cadrele Partidului Comunist, spunea el, dădeau ordine similare şi altor producători.

Mai mult, academicienii chinezi vorbesc în privat că expulzarea continuă a colegilor străini din universităţile chineze pare a fi o pregătire pentru începerea ostilităţilor.

Republica Populară Chineză se pregăteşte să intre în război şi nu încearcă să îşi ascundă eforturile. Modificările aduse Legii apărării naţionale, intrate în vigoare în prima zi a anului trecut, transferă puterile oficialilor civili celor militari.

În general, amendamentele reduc rolul Consiliului de Stat al Chinei, transferând puterea către Comisia Militară Centrală (CMC) a Partidului Comunist. Mai exact, Consiliul de Stat nu va mai supraveghea mobilizarea Armatei Populare de Eliberare (PLA).

"CMC are acum oficial sarcina de elaborare a politicii şi a principiilor de apărare naţională, în timp ce Consiliul de Stat devine o simplă agenţie de punere în aplicare pentru a oferi sprijin armatei", a declarat Zeng Zhiping de la Universitatea Soochow pentru South China Morning Post din Hong Kong.

Într-un anumit sens, aceste modificări au fost de faţadă.

"Modificările recente ale Legii apărării naţionale a Chinei care diminuează puterea Consiliului de Stat sunt în mare parte politice. Partidul Comunist Chinez şi în special CMC, subordonat acestuia, au deţinut întotdeauna puterea supremă asupra deciziilor privind războiul şi pacea", a declarat Richard Fisher de la Centrul Internaţional de Evaluare şi Strategie din Virginia, la scurt timp după intrarea în vigoare a amendamentelor.

Atunci de ce ne interesează amendamentele aduse Legii Apărării Naţionale?

Amendamentele, afirmă Fisher, "indică ambiţia Chinei de a atinge niveluri de mobilizare militară la nivelul ‘întregii naţiuni’ pentru a lupta în războaie şi conferă CMC puterea formală de a controla viitoarele capabilităţi chineze de intervenţie militară globală".

"Legea revizuită a apărării naţionale întruchipează, de asemenea, conceptul că toată lumea ar trebui să fie implicată în apărarea naţională. Toate organizaţiile naţionale, forţele armate, partidele politice, grupurile civile, întreprinderile, organizaţiile sociale şi alte organizaţii ar trebui să sprijine şi să participe la dezvoltarea apărării naţionale, să îndeplinească îndatoririle de apărare naţională şi să îndeplinească misiuni de apărare naţională în conformitate cu legea", relatează Global Times, portavocea Partidului Comunist, rezumând cuvintele unui oficial anonim al CMC.

Fisher afirmă totodată că "în ultimii 40 de ani, Partidul Comunist Chinez s-a pregătit pentru un război brutal, iar acum organizaţia de conducere îşi accelerează planurile."

Partidul, în timp ce se pregăteşte pentru luptă, nu lasă nimic la voia întâmplării. În martie, Departamentul său central de organizare a emis o directivă internă care interzice soţiilor şi copiilor oficialilor de nivel ministerial să deţină proprietăţi imobiliare străine sau acţiuni înregistrate în străinătate. Interdicţia pare să se aplice şi oficialilor înşişi, deoarece există rapoarte privind vânzarea activelor străine de către aceştia. În plus, acestor funcţionari şi familiilor apropiate nu li se permite, cu excepţia unor circumstanţe limitate, să deschidă conturi în străinătate la instituţii financiare.

Directiva, emisă la scurt timp după impunerea de sancţiuni oficialilor ruşi pentru "operaţiunea militară specială" din Ucraina, pare a fi concepută pentru a-i proteja de sancţiuni pe oficialii chinezi.

În plus, guvernul central încearcă să se protejeze chiar el de sancţiuni. La 22 aprilie, oficiali din cadrul Ministerului de finanţe şi băncii centrale s-au întâlnit cu reprezentanţii a zeci de bănci, inclusiv HSBC, pentru a discuta ce ar putea face Beijingul în cazul în care China ar fi vizată de sancţiuni.

Organizarea "reuniunii de urgenţă", relatată de Financial Times, este considerată a fi de rău augur.

"Oficialii şi participanţii nu au menţionat scenarii specifice, dar se crede că un posibil declanşator pentru astfel de sancţiuni ar fi o invazie chineză în Taiwan", notează FT. Faptul că oficialii chinezi au organizat reuniunea este un indiciu clar că Beijingul plănuieşte acte beligerante.

"Fiţi gata de luptă" - aşa a rezumat South China Morning Post din Hong Kong primul ordin al liderului chinez Xi Jinping către militari din 2019. În luna ianuarie a aceluiaşi an, el a ţinut un discurs important în faţa CMC privind efectuarea de pregătiri pentru război, discursul fiind apoi difuzat la nivel naţional.

Analiştii străini dezbat dacă va merge China la război în curând. Sistemul politic chinez a devenit mai puţin transparent de-a lungul timpului, astfel încât nu este clar ce gândesc liderii de rang înalt.

Cu toate acestea, este clar ce fac, de fapt, liderii de rang înalt. Aceştia pregătesc trupele pentru o nouă înaintare dincolo de control real în Ladakh, pregătindu-se să acapareze mai mult teritoriu indian în Himalaya. Ei au reluat, în noiembrie anul trecut şi în iunie anul acesta, încercările de a bloca realimentarea unui avanpost filipinez la Second Thomas Shoal, în Marea Chinei de Sud. La sfârşitul lunii iulie, au ordonat ca patru nave să intre în apele suverane ale Japoniei din jurul insulelor Senkaku, disputate, dar controlate de Japonia, în Marea Chinei de Est. Aceştia lansează provocări continue în jurul Taiwanului, inclusiv o încălcare a spaţiului aerian suveran al insulei la începutul lunii februarie.

Şi mai este ceva care este incontestabil: Xi Jinping şi liderii de rang înalt îi pregătesc pe cetăţenii Chinei pentru război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe