Convorbirile de la Geneva s-au încheiat. Blinken: Rusia are de ales între diplomaţie şi conflict. SUA sunt pregătite pentru ambele variante

Un nou efort diplomatic încheiat în coadă de peşte.
Antony Blinken împreună cu Serghei Lavrov, Geneva, 21 ianuarie 2022
Antony Blinken împreună cu Serghei Lavrov, Geneva, 21 ianuarie 2022 (Sergei Bobylev / TASS / Getty Images)

Întâlnirea de la Geneva, dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a cărei agendă a fost dedicată în întregime detensionării situaţiei din Ucraina, a luat sfârşit.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitoare, în scris, la condiţiile de securitate solicitate de Rusia.

Secretarul american Antony Blinken a subliniat că există premise pentru o înţelegere reciprocă între Occident şi Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

Antony Blinken a declarat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Oficialul american a adăugat că cele două părţi au convenit să continue discuţiile săptămâna viitoare, subliniind că i-a transmis lui Lavrov că NATO este pregătită să abordeze preocupările de securitate ale Rusiei „în spirit de reciprocitate”.

Dar Blinken a reiterat că SUA şi aliaţii din Europa vor reacţiona „imediat” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Am fost foarte clar că, dacă orice forţă a Rusiei va trece de graniţa Ucrainei, vom reacţiona imediat. Înţeleg că Rusia are un plan de atac bine stabilit. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi vor exista consecinţe majore”, a precizat Blinken.

„Vom continua să fim alături de Ucraina. Dacă ei vor continua să aducă trupe la graniţa cu Ucraina, vom continua să facem şi noi ceea ce facem deja, să sprijinim Ucraina să se pregătească pentru o invazie”, a adăugat acesta.

În acelaşi timp, Blinken a amintit că articolul 5 al Tratatului care presupune solidaritatea statelor NATO în cazul în care unul dintre membrii alianţei este atacat vizează, evident, doar ţările membre nu şi Ucraina.

Blinken, a mai spus că Rusia „are de ales între diplomaţie şi conflict, iar SUA sunt pregătite pentru ambele variante”.

„I-am spus lui Lavrov că Rusia trebuie să reflecteze asupra cauzalităţii problemelor pe care le ridică acum. După invadarea Crimeei, în 2014, popularitatea sa în Ucraina s-a prăbuşit, iar dorinţa ucrainenilor de a adera la NATO a crescut, dar asta a fost rezultatul acţiunilor Rusiei".

Blinken a mai subliniat că este exclusă schimbarea politicii uşilor deschise a NATO şi a evidenţiat că, dacă se va dovedi util, Washingtonul este gata pentru un summit între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.

Conform declaraţiilor lui Lavrov, Antony Blinken a promis că săptămâna viitoare va prezenta răspunsul scris la propunerile de securitate ale Federaţiei Ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe