Îndopăciune sclipicioasă la întronizarea "smeritului" Ioachim Băcăuanul
alte articole
Mii de băcăuani au asistat sâmbătă la opulenta ceremonie ce a precedat întronizarea lui Ioachim Băcăuanul în funcţia de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Ceremonia a început în Bacău în seara zilei de 3 ianuarie şi s-a finalizat pe 4 ianuarie, în Roman, relatează Adevărul.
Mai aproape de Cer, cu Cayenne
Înaltele feţe bisericeşti au ajuns la Bacău îmbarcate în limuzine smerite marca Porsche, Mercedes, Audi sau Toyota, escortate de echipajele de la Poliţia Rutieră până în apropierea scenei din Parcul Catedralei, unde a avut loc ceremonia din ajunul întronizării. Una dintre maşinile parcate în faţa bisericii, un Porsche Cayenne, porneşte la de un preţ de catalog de 75.000 de euro, scrie sursa citată.
Securitatea (?) la eveniment a fost asigurată de zeci de jandarmi şi poliţişti mobilizaţi de autorităţi. De asemenea, edilii Bacăului au mai pus la dispoziţia Bisericii, pe lângă personal de ordine, scena din Parcul Catedralei din Bacău şi o sală la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, unde preoţii să-i adreseze felicitări lui Ioachim Băcăuanul.
Ceremonia a continuat duminică la Roman, cu întronizarea propropriu-zisă. „Mă simt smeritul urmaş al Apostolilor" a declarat Băcăuanul la eveniment.
Smeritul urmaş strânge bani cu japca
Ales arhiepiscop în data de 16 decembrie 2014, cu 35 de voturi pentru din 45 exprimate, Băcăuanul a fost contestat de mai mulţi preoţi, acuzat fiind că a impus măsuri dure pentru colectarea unor sume mari de bani destinate bugetului Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului precum şi pentru contribuţii pentru Catedrala „Mântuirii Neamului“ din Bucureşti şi catedrala din Bacău.
Potrivit adevărul, "smeritul" Ioachim a impus ca în întreaga arhiepiscopie să fie comercializate, la preţul de un leu, doar lumânările produse la Roman şi a impus şi cotă de lumânări pe fiecare familie din parohiile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preoţii care au fost bănuiţi că nu se supun şi vând lumânări făcute în alte părţi au primit amenzi de mii de lei. Unul dintre prelaţii revoltaţi de aceste măsuri a relatat presei că ar fi fost urmărit, filmat şi şantajat, la ordinul lui Ioachim.
"Smeritul" Ioachim a mai impus şi alte taxe în parohii, fapt ce a trezit nemulţumirea preoţilor, nevoiţi să stroarcă mai mulţi bani de la enoriaşii şi aşa săraci din această zonă a Moldovei.
În urma acţiunilor gospodăreşti ale lui Ioachim, în bugetul eparhiei, intră anual aproximativ 5 milioane de euro.
Recent, Ioachim a fost acuzat de un preot paroh din localitatea băcăuană Cernu de luare de mită. Preotul a declarat că i s-au cerut 10.000 de dolari "binecuvântare" pentru o parohie.
Acelaşi Ioachim a fost acuzat de preoţi că le-ar fi cerut câte o oaie (sau o capră, după posibilităţi) pentru a-şi popula o stână pe un teren donat de stat spre a fi folosit la înfiinţarea unui centru social pentru formarea, supravegherea şi educarea copiilor fără părinţi.
"Smeritul" Ioachim a ales însă să transforme terenul în stână. Preoţii care nu au putut aduce oi sau capre au cotizat cu contravaloarea animalului în bani.