Executivul spaniol anunţă creşterea TVA, după formalizarea ajutorului pentru bănci (revista presei)

În ziua în care executivul spaniol a transmis Bruxellesului cererea oficială pentru sprijinirea financiară a sectorului bancar spaniol, premierul Mariano Rajoy a anunţat noi măsuri dificile în economie. Cotidienele spaniole de marţi observă acest fapt, odată cu anunţul potrivit căruia guvernul de la Madrid ia în consideraţie creşterea TVA la produsele care se bucurau de o astfel de taxă redusă, aşa cum sunt alimentele, transportul public sau serviciile hoteliere.
Steagul Spaniei (Jorge Guerrero / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2012

Executivul spaniol anunţă creşterea TVA, după formalizarea ajutorului pentru bănci (revista presei)

Madrid, 26 iun - Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: În ziua în care executivul spaniol a transmis Bruxellesului cererea oficială pentru sprijinirea financiară a sectorului bancar spaniol, premierul Mariano Rajoy a anunţat noi măsuri dificile în economie. Cotidienele spaniole de marţi observă acest fapt, odată cu anunţul potrivit căruia guvernul de la Madrid ia în consideraţie creşterea TVA la produsele care se bucurau de o astfel de taxă redusă, aşa cum sunt alimentele, transportul public sau serviciile hoteliere.

Rajoy anunţă mai multe 'măsuri dificile' după ce a solicitat salvarea financiară de la Bruxelles, arată cotidianul El Pais, şi completează informaţia: Ministerul spaniol de Finanţe analizează creşterea TVA la articole care se bucură de această taxă redusă, în condiţiile în care noile ajustări vor fi supuse unei supravegheri atente în Spania, venite din partea Bruxellesului.

Cotidianul El Mundo informează la rândul său că Rajoy revine asupra declaraţiilor şi anunţă noi ajustări cu măsuri dificile, iar guvernul a semnalat deja că ar putea creşte TVA la 18% pentru unele produse, printre care alimentele şi ziarele (care au TVA de 4% în prezent), sau în transport, hoteluri, cinematografe şi evenimente sportive (taxate cu 8%).

Noile măsuri dificile anunţate de premierul Mariano Rajoy nu scapă nici de pe prima pagină a cotidianului ABC de marţi, care arată că şeful executivului de la Madrid indică, printre aceste măsuri, creşterea TVA la produsele care au cota redusă şi crearea unei taxe verzi pentru combustibili. În tot acest timp, comisarul european Joaquin Almunia declară la Forul ABC că recomandările Bruxellesului constituie obligaţii pentru Spania, mai arată cotidianul menţionat.

Rajoy pregăteşte un nou plan de reduceri pentru respectarea ţintei de deficit, remarcă la rândul său şi cotidianul La Razon, astfel că guvernul ia în consideraţie creşterea TVA la unele produse de bază sau taxate redus - la 18%. Pe de altă parte, mai scrie cotidianul spaniol, Moody's atacă sectorul bancar spaniol şi scade calificarea a 28 de entităţi bancare într-o nouă zi neagră pe pieţe.

Cotidianul catalan El Periodico consideră că Rajoy pregăteşte calea pentru ajustările solicitate deja de UE, şi de aceea a anunţat noi măsuri dificile - chiar în ziua în care statul a cerut ajutorul financiar pentru sectorul bancar. În timp ce spaniolii vor ca justiţia să ancheteze situaţia băncilor, după cum indică publicaţia menţionată, Ministerul de Finanţe studiază creaşterea TVA la 18% la unele produse de bază, care se bucură deja de reducere semnificativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor