Evgheni Şevciuk: Transnistria nu poate exista fără Rusia

Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

În prezent, Transnistria nu poate exista fără Rusia, întrucât condiţiile externe sunt capabile "pur şi simplu, să stranguleze Transnistria şi să genereze condiţii pentru expulzarea cetăţenilor Federaţiei Ruse de aici", a declarat liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuc, într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV.

Potrivit "Infotag", Şevciuc a afirmat că acest scop ("eliminarea Rusiei" - n."I") "se întrevede şi se proclamă deschis la conferinţe, întrevederi şi în enunţurile experţilor moldoveni".

"Incidentele evidente din Zona de Securitate (ZS) pe care le provoacă partea moldovenească urmăresc acelaşi scop. Autorităţile moldoveneşti au întreprins mai multe tentative de evacuare a cetăţenilor transnistreni din ZS, luând această decizie în mod unilateral. În special, au încercat de câteva ori să evacueze cetăţeni din Bender ca să înfăptuiască justiţia în Moldova. Conform legislaţiei Transnistriei, aceasta se califică drept răpire de persoane", a spus Şevciuc, apreciind că Moldova "se comportă astfel pentru a provoca un conflict".

"Aceasta se încadrează într-un lanţ de acţiuni anumit, care urmăresc transformarea operaţiunii de menţinere a păcii, schimbarea statutului care există în ZS. Faptul că aceste provocări cresc, cred eu, este îndreptat împotriva operaţiunii de menţinere a păcii, împotriva participării contingentului militar al Rusiei", a apreciat liderul tiraspolean.

Referindu-se la viitoarea semnare de la Vilnius a acordurilor dintre R.Modova şi Uniunea Europeană, Şevciuc a calificat drept "teze generale lozincile despre faptul că comerţul cu Uniunea Europeană se va îmbunătăţi, viaţa economică se va organiza, că aceasta va fi baza pentru dezvoltarea economică".

"Pentru lozinci concrete este nevoie de acte concrete care să le ofere certitudine agenţilor economici. Deocamdată o asemenea certitudine nu există. Nu dispunem nici de proiectul de acord, ca atare", s-a plâns Şevciuc.

În opinia sa, cota economiei "clandestine" a Transnistriei a fost redusă în ultima perioadă şi "au fost create anumite reguli, ca rezultat plăţile au crescut".

"Unii reacţionează negativ. Ei îi provoacă pe cetăţeni, pe angajaţii întreprinderilor prin faptul că guvernul ar fi creat condiţii insuportabile şi că ei îşi vor pierde locul de muncă sau încă ceva la acest capitol, tensionează atmosfera din mass-media. Este la modă acum să angajezi bloggeri care să scrie dogme inexistente în reţelele de socializare. Iar esenţa conflictului şi a divergenţei constă în faptul că unii sunt încurajaţi pentru că sunt plătiţi mai bine. Totodată, cotele impozitelor, practic, nu s-au schimbat", a declarat liderul tiraspolean, care va aniversa în luna decembrie doi ani de la venirea la putere în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe