Evacuarea bazei din Tartus (Siria) de către Rusia, indiciu al unei posibile invazii (presa)
Rusia şi-a evacuat punctul naval din Tartus, posibil, anticipând o invazie străină, consideră Andrew Tabler, analist senior la Washington Institute for Near East Policy. Nimic altceva nu explică această decizie a Moscovei, având în vedere succesele armatei lui Bashar al-Assad în contraofensiva împotriva rebelilor şi luând în considerare faptul că situaţia din Tartus, care nu a ieşit de sub controlul autorităţilor, rămâne stabilă, argumentează acesta în ediţia de joi a publicaţiei The Washington Post, preluată de platforma electronică Newsru.
Retragerea Rusiei din Tartus este puţin probabil să schimbe planurile Moscovei de a furniza Siriei sisteme antirachetă S-300, mai apreciază el. La începutul acestei săptămâni, Ministerul de Externe de la Moscova a reiterat că Rusia nu încalcă legislaţia internaţională prin punerea în aplicare a acestor contracte. 'Acest proces face parte din obligaţiile noastre internaţionale şi în conformitate cu dreptul internaţional, noi nu încălcăm nimic - niciun fel de boicot sau interdicţii', a afirmat ministrul adjunct rus de externe Mihail Bogdanov. Aceste livrări sunt legate de consolidarea aeriană a Siriei şi nu au nicio tangenţă cu conflictul sirian intern, a mai adăugat oficialul rus.
Oficialii de la Washington se abţin deocamdată de la comentarii cu privire la retragerea Rusiei din Tartus. Într-un e-mail trimis The Washington Post, Jennifer Rene Psaki, de la Departamentului de Stat, a refuzat 'să speculeze cu privire la motivele' care au determinat Rusia să-şi abandoneze baza din Tartus, dar a menţionat: 'Aşa cum am spus în mod repetat, situaţia din Siria a devenit şi mai rea şi mai periculoasă după afluxul de luptători străini din Iran şi din gruparea Hezbollah' (din Liban).
Între timp, potrivit The Wall Street Journal, CIA a început deja punerea în aplicare a unui plan secret, aprobat de Barack Obama, privind sprijinul material către grupările opoziţiei siriene, pe care Statele Unite le consideră ca 'moderate'. În decurs de o lună, acestea vor primi arme, din depozite ascunse în Iordania, după cum au declarat diplomaţi şi funcţionari bine informaţi, citaţi de Newsru.
Ar fi vorba de arme de calibru mic şi, posibil, rachete antitanc. În acelaşi timp, insurgenţii vor fi instruiţi pentru a le folosi, iar aliaţii europeni şi arabi vor fi îndemnaţi să procedeze la furnizări similare. Toate acestea se fac în aşa fel încât la începutul lunii august rebelii să fie pregătiţi pentru acţiuni coordonate.
Conform acestui plan, după cum scrie Newsru, începând cu august, lunar, vor fi trimişi, în Siria câteva sute de luptători echipaţi cu arme americane. În acest fel, va fi nevoie de patru-cinci luni pentru ca opoziţia moderată siriană să dispună de suficiente arme şi combatanţi bine pregătiţi, capabili să reziste în faţa armatei lui Bashar al-Assad şi a aliaţilor săi din Hezbollah.
CIA intenţionează să controleze strict furnizarea de arme pentru a preveni ca acestea să ajungă în mâinile islamiştilor radicali şi teroriştilor, cu toate că nu este clar cum se va întâmpla exact acest lucru, conform comentatorilor de la Newsru.
Între timp, Congresul SUA continuă dezbaterile intense cu privire la planurile administraţiei Obama de a amplifica ajutorul militar pentru opoziţia siriană. Pâna în prezent, Congresul a refuzat să aprobe alocarea de fonduri bugetare în acest scop, după cum a relatat AP.