Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă semnalează dispariţia a zeci de arbori în Capitală: A atras furia localnicilor din Sectorul 4

Nicu Ştefănuţă (Facebook - Nicu Ştefănuţă)
Andrei Popescu
27.05.2024

Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă, vicepreşedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a semnalat faptul că zeci de arbori de pe Bulevardul Tineretului din Capitală au dispărut din cauza “intervenţiilor greşite” ale Primăriei Sectorului 4, adăugând că, acum, administraţia locală “îngroapă alveolele” şi le transformă în parcări.

“Zeci de arbori de pe Bulevardul Tineretului au dispărut de la an la an din cauza intervenţiilor greşite ale administraţiei locale. Ultimul gest care a atras furia localnicilor din Sectorul 4 a fost îngroparea alveolelor în care odinioară se chinuiau să trăiască arborii şi transformarea lor în parcări”, a precizat Ştefănuţă, într-un comunicat transmis Agerpres.

Vicepreşedintele Grupului Verzilor din Parlamentul European solicită “intervenţia urgentă” a Gărzii de Mediu, subliniind că modul de gestionare a spaţiilor verzi are “un impact semnificativ asupra mediului şi calităţii vieţii” locuitorilor din zonă.

De asemenea Ştefănuţă atrage atenţia asupra faptului că bucureştenii beneficiază de mai puţin de 10 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor:

“E nevoie de spaţii verzi pentru un aer curat, pentru o viaţă mai sănătoasă. Îmi place foarte mult Bucureştiul, este un oraş viu, un oraş care e plin de oportunităţi, dar problemele sale cu mediul sunt uriaşe. Avem mai puţin de 10 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor în Capitală, iar politici publice precum cele din sectoarele 3, 4 sau 5, în care 'dreptul la parcare' e mai important decât dreptul la sănătate, nu fac decât să înrăutăţească situaţia. Am văzut şi eu felul în care au fost înmormântaţi practic peste 20 de arbori de pe Bulevardul Tineretului şi transformaţi în parcare. Aşa ceva nu este normal”.

Totodată, Ştefănuţă a depus o sesizare la Garda Naţională de Mediu, în care a cerut: revenirea la starea iniţială a alveolelor betonate de pe Bulevardul Tineretului; planul pentru mărirea alveolelor “neconforme” şi replantarea arborilor în cele 52 de alveole goale; măsuri pentru stabilizarea Dealului Mărţişor; evaluarea impactului pe care l-a avut pierderea spaţiilor verzi asupra calităţii aerului; verificarea documentaţiei de urbanism în baza căreia a fost schimbată destinaţia spaţiilor verzi iniţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor