Europarlamentarul bătut de jandarmi pe 10 august îl "execută" pe Netejoru: Sunt mândru că mă aflu pe "lista ruşinii"

Vlad Gheorghe (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
10.05.2021

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe - unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din 2018, care la manifestaţia din 10 august a fost lovit de către jandarmi, deşi era cu mâinile ridicate deasupra capului - şi-a exprimat nemulţumirea luni, într-un interviu acordat Epoch Times, că a fost pus pe lista neagră de Inspecţia Judiciară condusă de Lucian Netejoru, pentru declaraţiile sale privind clasarea dosarului "10 august".

"În primul rând, trebuie să menţionez că sunt mândru că mă aflu în aşa companie selectă, cum ar fi comunitatea Declic, Geeks for Democracy şi Rezistenţa, precum şi alte ONG-uri care sunt menţionate în acest raport - pe lista ruşinii, în opinia Inspecţiei Judiciare. Sunt foarte mândru că mă aflu pe astfel de listă. Dacă eram pe o listă alături de domnul Netejoru, care conduce Inspecţia Judiciară, sau alături de alte nume dubioase din CSM, atunci chiar că mi-aş fi pus o problemă", a declarat Vlad Gheorghe.

Deputatul european susţine că, atâta timp cât este alături de societatea civilă, care de ani de zile se luptă pentru justiţie şi pentru statul de drept al României, el este onorat că e pe această listă.

"În al doilea rând, trebuie să spun că dacă Inspecţia Judiciară consuma această energie pentru a citi cu atenţie şi a înţelege plângerile pe care eu le-am făcut dar, din câte ştiu, şi alţi protestatari, împotriva exprimărilor procurorului care a dat clasarea în dosarul iniţial atunci când ne-a făcut 'o cultură compromisă' pe toţi protestatarii şi când a spus că jandarmii au făcut bine că ne-au adus la stadiul de 'brazdă', cred că dacă Inspecţia Judiciară acorda această atenţie şi această energie pe care ni le-a acordat nouă în legătură cu declaraţiile cu privire la 10 august, cred că ajungea la concluzia că acel procuror nu este demn de magistratură. Ceea ce este cert este că n-a făcut-o şi că Inspecţia Judiciară, de ani de zile, încurajează un comportament anormal pentru anumiţi oameni pe care îi protejează în justiţie şi descurajează un comportament normal din partea societăţii, din partea politicienilor, din partea societăţii civile", a precizat Vlad Gheorghe.

Întrebat cum vede el mai exact necesitatea reformării Inspecţiei Judiciare, liderul USR-PLUS a replicat:

"Cred că vedem cu toţii cât este de importantă şi cât de importante sunt Legile Justiţiei şi am toată încrederea că Stelian Ion, în calitatea sa de ministru al Justiţiei, va reuşi să schimbe lucrurile în această zonă, dar trebuie să nu uităm că în ordinea priorităţii este Secţia Specială, care este această măciucă a pesediştilor în sistemul judiciar, de care se agaţă acum cu dinţii, şi a cărei desfiinţare vor încerca să o împiedice până la capăt, inclusiv cu Curtea Constituţională, deci cred că urmează să vedem multe alte bătălii pe această temă.

Deci, Secţia Specială trebuie să fie prima, urmată de Legile Justiţiei, care să aducă într-adevăr o mare reformă în sistem, care să aducă reformă şi în CSM şi, inclusiv, în legătură cu Inspecţia Judiciară, o zonă a Sistemului judiciar, care am văzut în ultimii ani că a fost preocupată mai mult de a pune pumnul în gura celor care spun pe şleau lucrurile pe care le vede toată lumea, aşa cum e cazul în dosarul 10 august, şi la fel de mult preocupaţi au fost de diurnele lor colosale şi mai puţin preocupaţi să îşi facă treaba".

Reamintim că Inspecţia Judiciară, condusă de controversatul Lucian Netejoru, a finalizat, potrivit Aleph News, raportul privind "apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său" faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului "10 August".

Concluzia? Liderii politici din zona coaliţiei de guvernământ au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti. Pe lista neagră au ajuns astfel nume importante precum Florin Cîţu, Stelian Ion, Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu sau Rareş Bogdan. Sesizarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută la cererea judecătoarei CSM Andrea Annamaria Chis. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor