Europarlamentarii se întreabă de ce o cutie de Coca Cola nu are acelaşi gust în întreaga Europă

Sticle de Coca-Cola intr-o vitrina frigorifica.
Sticle de Coca-Cola intr-o vitrina frigorifica. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.02.2012

Aţi mers vreodată în vacanţă şi v-aţi întrebat de ce băutura răcoritoare 'de tip cola' pe care aţi comandat-o la bar are un gust atât de diferit faţă de produsul ce poate fi achiziţionat din supermarketul de acasă? Acelaşi lucru l-a făcut şi un grup de europarlamentari, care au făcut cercetări şi au descoperit că gustul anumitor produse consacrate diferă în practică, de exemplu, în Franţa şi România, scrie joi Wall Street Journal.

Brandurile globale de mâncăruri şi băuturi impun anumite standarde de gust şi calitate, pe care cumpărătorii le aşteaptă atunci când cumpără aceste produse brand. Iar Uniunea Europeană, cu cele 27 de state ale sale, este, cel puţin în teorie, o singură piaţă, notează WSJ. Europarlamentarele Olga Sehnalova şi Elena Antonescu au organizat miercuri un eveniment pentru a arăta diferenţele prezente pe piaţă.

'Este acceptabil ca produse protejate de trademark-uri şi comercializate sub trademark să aibă ingrediente diferite în ţări diferite, ceea ce presupune, evident, şi o diferenţă de calitate?', a întrebat recent dna Sehnalova Comisia Europeană, care a replicat că atât timp cât produsul este sigur, este în regulă ca el să se adreseze diferitelor gusturi de pe Bătrânul Continent. Însă, conform WSJ, o cercetare ştiinţifică a dovedit că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

'Ceea ce pare să se întâmple este că produse mai bune sunt trimise către ţări 'mai bune' şi ceea ce rămâne pe 'fundul butoaielor' este trimis spre Bulgaria', a afirmat Milos Lauko, preşedintele asociaţiei consumatorilor slovaci, într-o dezbatere în parlament consacrată unei mărci cunoscute de piper. 'Nu ar trebui să fie diverse resturi, ci doar seminţe întregi în pachet!', a subliniat el.

Asociaţia slovacă a efectuat un studiu comparativ pe Coca Cola, ciocolată Milka, piper roşu şi negru de la Kotanyi şi trei tipuri de cafea. Aceasta a cumpărat aceleaşi produse din Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, după care le-a supus testului degustatului.

Pe de altă parte, dacă iei o cutie de Coca Cola din fiecare ţară şi te uiţi la specificaţiile legate de reţeta folosită în preparare, cu toate că baza este aceeaşi, zaharuri diferite sunt folosite în funcţie de regiuni, inclusiv isoglucoză mai ieftină în Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, punctează WSJ.

În timp ce consumatorii pot cumpăra produse cu specific local care să reflecte gusturile regionale, 'dacă vreau să cumpăr o marcă globală, aceasta ar trebui să aibă acelaşi gust peste tot', a explicat asistenta dnei Sehnalova, Iva Ladzianska, în timp ce împărţea mostre de ciocolată Milka, la care a putut fi remarcată o consecvenţă admirabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor