Euromines: UE se va baza pe cărbune pentru producţia de energie încă cel puţin 50 de ani

Epoch Times România
25.04.2012

Circa 40% din producţia de energie din UE este produsă pe bază de cărbune, resursă care nu va dispărea din mixul energetic cel puţin în următorii 40-50 de ani, a declarat miercuri Johannes Drielsma, director adjunct al Euromines, asociaţie care reuneşte companiile miniere europene.

"Este adevărat că legislaţia europeană de mediu încurajează mai puţin utilizarea cărbunelui pentru producţia de energie, însă oferă suport pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon. Europa va continua să fie dependentă de cărbune pentru foarte mult timp de acum înainte. În prezent, 40% din producţia de energie provine din cărbune, iar această resursă nu va dispărea din mixul energetic european cel puţin în următorii 40-50 de ani", a spus Drielsma.

El a amintit că, potrivit experţilor, pentru producţia de energie este nevoie de toate resursele existente.

"Este un mit că Europa este depletată de resurse miniere, încă există zăcăminte uriaşe. România, spre exemplu, este unul dintre cele mai mari depozite de resurse miniere din lume. Ţări ca România pot avea beneficii uriaşe de pe urma exploatării resurselor minerale", a completat reprezentantul Euromines.

Potrivit acestuia, sectorul minier poate fi un motor foarte bun de relansare economică, întrucât efectele persistă şi după finalizarea proiectelor din acest domeniu.

"Locurile de muncă directe create de un proiect minier sunt doar vârful aisbergului. Este vorba de mai multe beneficii, precum investiţiile străine directe, care atrag altele, care vor rămâne aici chiar şi după finalizarea proiectului minier, precum investiţiile în tehnologii şi servicii. Sunt exemple de ţări, precum SUA, Canada şi chiar Suedia, unde standardele de viaţă au crescut foarte mult şi au rămas aşa chiar dacă acum importanţa sectorului minier a scăzut", a menţionat Drielsma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor