Eurodeputatul PDL Petru Luhan va cere verificări PE privind bugetul alocat deplasării lui Schulz: Şi-a pătat onoarea
Eurodeputatul PDL Petru Luhan spune că va cere Parlamentului European (PE) să verifice din ce buget au fost plătite "acţiunile lui Martin Schulz în favoarea USL" şi susţine că preşedintele PE "şi-a pătat onoarea" participând la evenimentele cu iz electoral organizate de către Victor Ponta".
"Consider că momentul ales de către domnul Schulz pentru a face o vizită în România este total neadecvat, având în vedere că alegerile parlamentare se apropie cu paşi repezi. Chiar regulamentul de funcţionare a Parlamentului European interzice implicarea deputaţilor europeni în campaniile electorale ale altui stat membru şi folosirea bugetelor instituţiilor europene în acest sens. In plus, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului European, domnul Schulz are o responsabilitate suplimentară de a rămâne imparţial şi este nedemn de un înalt funcţionar european să recurgă la asemenea practici neloiale", a declarat europarlamentarul Petru Luhan, într-un comunicat de presă.
"Spre deosebire de colegii dânsului care au realizat ce se petrece în ţara noastră, regret faptul că domnul Schulz şi-a pătat onoarea şi a participat la evenimentele cu iz electoral organizate de către Victor Ponta. Sunt indignat inclusiv de atitudinea acestuia prin care aminteşte în alocuţiunea sa despre parlamentul său şi doresc să îi amintesc că Parlamentul European nu este parlamentul dânsului, este parlamentul tuturor celor 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene, indiferent de preferinţele politice ale acestora", a completat Petru Luhan.
Eurodeputatul PDL mai acuză că în afara unor discuţii la Parlamentul României, pe teme de interes comun, cum ar fi instabilitatea instituţională, independenţa justiţiei sau cadrul financiar multianual, Martin Schultz "a simţit nevoia să iasă puţin din aglomeraţia Bucureştiului, pentru a tăia panglici la inaugurarea staţiei de epurare din oraşul Bumbeşti Jiu şi pentru a vizita operele brâncuşiene împreună cu primarul oraşului Târgu Jiu, prefectul judeţului şi alţi membri ai organizaţiei locale a PSD".
"Mă bucur că domnul Schulz apreciază operele lui Brâncuşi şi doreşte să susţină eforturile autorităţilor din România de a le include în patrimoniul UNESCO, dar lăsând componenta culturală la o parte, aceasta este o mare insultă pentru români. Din toate perioadele posibile şi din toate zonele ţării, domnul Schulz a ales să facă o vizită oficială în Romania tocmai acum, în prag de alegeri şi tocmai la Târgu Jiu, oraşul unde Ponta şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor. Sper ca Martin Schulz să îl fi aşezat pe Victor Ponta să mediteze o clipă la Masa Tăcerii şi nu la cea a vorbelor goale cu care acesta ne-a obişnuit în ultima perioadă", a mai declarat Petru Luhan.
"Din păcate, având întâlniri doar cu membrii USL, preşedintele Parlamentului European nu a avut şansa să cunoască situaţia reală din România", susţine el în continuare.
"Sincer, regret ipostaza ingrată în care se regăsesc acum socialiştii şi liberalii europeni. Pe de o parte, aceştia cunosc încălcările grave ale principiilor statului de drept comise de către guvernul USL, iar pe de altă parte se întreabă dacă este bine sau nu să îşi facă de ruşine colegii din aceeaşi familie politică, pe care ar trebui să îi înveţe abecedarul democraţiei", a încheiat Petru Luhan.
Preşedintele PE, Martin Schulz, a catalogat miercuri ideea potrivit căreia vizitează România pentru a fi “partizan în alegeri” ca fiind o “presupunere”. Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă de la Parlament la ce s-a referit mai exact atunci când a spus în plen că abuzul de încredere şi OUG ,nu sunt compatibile cu spiritul democraţiei, Schulz a răspuns într-o conferinţă de presă: “Dacă aţi ascultat cu atenţie discursul meu, aţi văzut că am făcut referire la criticile exprimate de Comisia Europeană la adresa Guvernului şi am fost recunoscător că Guvernul a acceptat aceste observaţii. Comentariul meu se referea şi la acea presupunere că am venit aici, cumva, ca să fiu partizan în alegeri”.
Schulz a declarat miercuri la plenul reunit că pentru el nici abuzul de încredere şi nici OUG ,,,nu sunt compatibile" cu spiritul democraţiei, doarece o astfel de practică în opinia lui ,,subminează" principiul controlului democratic reciproc. ,,Nu îmi este foarte uşor să vă spun următorul lucru, dar ca prieten trebuie să fiu sincer. Pentru mine nici abuzul de încredere şi nici ordonanţele de urgenţă nu sunt compatibile cu spiritul democraţiei. O astfel de practică politică subminează principiul controlului democratic reciproc", a susţinut el.
Ulterior, la Palatul Cotroceni, Schulz a spus că prin natura funcţiei şi prin cutumele democratice e obligat să suporte anumite critici, dar nu să şi comenteze despre ele. "Sunt reprezentantul unei instituţii democratice, iar în democraţie oricine are o funcţie publică trebuie să tolereze diverse comentarii făcute la adresa sa. Dar nu este obligaţia acestor persoane să comenteze comentariile", a replicat el întrebărilor presei.