Eurodeputaţii PDL denunţă decizii ale Cabinetului Ponta care „încalcă statul de drept”

Eurodeputaţii democrat-liberali au trimis, marţi, liderilor grupurilor europarlamentare o scrisoare în care "îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare faţă de maniera în care guvernul condus de Victor Ponta, cu sprijinul Partidului Social-Democrat (PSD) şi al Partidului Naţional Liberal (PNL), alege să îşi îndeplinească obligaţiile" şi denunţă decizii care "încalcă statul de drept şi pot conduce la diminuarea calităţii democraţiei din România".
Palatul Victoria, sediul Guvernului român. (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Epoch Times România
29.05.2012

Eurodeputaţii democrat-liberali au trimis, marţi, liderilor grupurilor europarlamentare o scrisoare în care "îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare faţă de maniera în care guvernul condus de Victor Ponta, cu sprijinul Partidului Social-Democrat (PSD) şi al Partidului Naţional Liberal (PNL), alege să îşi îndeplinească obligaţiile" şi denunţă decizii care "încalcă statul de drept şi pot conduce la diminuarea calităţii democraţiei din România".

În scrisoarea respectivă, eurodeputaţii democrat-liberali se referă la "măsuri şi declaraţii grave care au intenţia de a influenţa procese de corupţie importante, de a obstrucţiona justiţia şi de a stopa lupta împotriva corupţiei". "În cursul primei şedinţe a noului guvern, premierul Victor Ponta a subordonat autorităţii sale Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Această instituţie era la acea vreme reclamant (solicitând peste 1 milion de euro) într-un caz penal contra fostului premier socialist Adrian Năstase, condamnat de un tribunal de primă instanţă la 2 ani de închisoare", se menţionează în scrisoare.

Este, de asemenea, reţinut faptul că, "în luna martie, actualul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean, şi-a exprimat public opinia în favoarea arestării procurorilor anticorupţie într-un alt caz penal, în care apelul este în aşteptare la Curtea Supremă şi în care Adrian Năstase a primit pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare de către tribunalul de primă instanţă".

De asemenea, eurodeputaţii PDL amintesc de faptul că "Titus Corlăţean, care a pus sub semnul întrebării angajamentele României faţă de UE, a declarat că Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) ar trebui modificat, iar amplitudinea sa restrânsă". "Ar trebui reamintit că instituţiile ameninţate de noul guvern şi ale căror activităţi au suferit intervenţii brutale în primele trei săptămâni de mandat ale guvernului Ponta au fost lăudate constant în toate rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV. DNA şi ANI sunt esenţiale în lupta contra corupţiei şi, în ultimii doi ani, ele şi-au demonstrat eficienţa şi independenţa. Politicieni din toate partidele, inclusiv partidele de la guvernare, au fost anchetaţi, judecaţi, condamnaţi sau achitaţi fără nicio intervenţie politică. Ponta şi noul guvern par să îşi concentreze toată energia pe readucerea justiţiei sub influenţa politică", mai relevă acelaşi document.

Eurodeputaţii PDL se referă şi la decizia premierului Victor Ponta de a face demersuri pentru adoptarea unor amendamente importante la legea electorală, "cu numai şase luni înaintea alegerilor legislative din noiembrie acest an". "Parlamentul a adoptat în grabă şi fără nicio consultare a opiniei publice modificarea sistemului de vot, (...), ceea ce încalcă câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia cu privire la bunele practici în chestiuni electorale". "Mai mult, un membru al PSD, eurodeputata Corina Creţu, a declarat public că scopul acestei noi legi este de a asigura o majoritate comfortabilă pentru coaliţia guvernamentală la alegerile din toamnă, iar apoi noua formulă electorală va fi abandonată şi înlocuită cu o formulă proporţională. Credem sincer că acest lucru slăbeşte semnificativ democraţia din România, întrucât votul nu mai serveşte cetăţeanul, ci partidele politice de guvernământ", mai arată semnatarii scrisorii.

"Nu în ultimul rând, dorim să atragem atenţia asupra presiunilor noului guvern condus de Victor Ponta la adresa presei. Imediat după preluarea mandatului, jurnalişti consideraţi "incomozi" pentru PNL şi PSD au fost suspendaţi, iar programele lor încheiate. Aşa cum arată un raport din luna mai semnat de opt ONG-uri, acesta este cazul unor jurnalişti de la postul public de radio şi a unui director de programe şi doi jurnalişti independenţi care au fost moderatori ai unui talk-show politic la canalul public de televiziune", mai relevă scrisoarea.

În final, se cere liderilor grupurilor europarlamentare să iniţieze un dialog cu actualul guvern de la Bucureşti. Scrisoarea este semnată de liderul delegaţiei PDL în PE, Theodor Stolojan, şi de ceilalţi 10 membri ai acestei delegaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor