EURO 2020. Naţionala României, evoluţie curajoasă în faţa Spaniei în preliminariile competiţiei

Selecţionata de fotbal a ţării noastre s-a ridicat la nivelul campioanei mondiale, joi seara, fiind foarte aproape de o frumoasă surpriză, elevii lui Cosmin Contra părăsind Naţional Arena cu capul sus în aplauzele suporterilor, chiar dacă au cedat cu 2-1 (1-0).
România, învinsă acasă de Spania cu 2-1, în preliminariile EURO 2020.
România, învinsă acasă de Spania cu 2-1, în preliminariile EURO 2020. (Echipa naţională de fotbal a României/facebook)

Seară dificilă pentru naţionala României în faţa echipei similare a Spaniei – una dintre cele mai periculoase din lume, în lupta preliminariilor pentru Campionatul European de anul viitor, şi totodată o primă deplasare grea pentru foştii campioni mondiali în această campanie de calificare.

Tricolorii i-au întâmpinat pe iberici pe Naţional Arena din Bucureşti cu mult entuziasm şi curaj, în care Tătăruşanu a fost magistral, cel mai bun jucător al selecţionatei pregătite de Cosmin Contra .

A fost un fotbal perfect, spectaculos, o lecţie de joc modern arătat de Spania care a apăsat de fiecare dată pedala de acceleraţie atunci când s-a aflat în preajma careului, naţionala noastră suferind cu demnitate în defensivă, dar care a fost la rândul ei destul de periculoasă.

Învingătoarea a fost până la urmă Spania, care a scăpat la limita de egalare după un final de meci nebun în care România a ratat incredibil, scor final 2-1 (1-0).

Sergio Ramos (29 - penalty) şi Paco Alcacer (47) au marcat golurile ibericilor, în timp ce pentru echipa lui Cosmin Contra a înscris Florin Andone (59). Spania a jucat în zece oameni din min. 79, după eliminarea lui Diego Llorente.

Primul gol a venit dintr-un penalty acordat cu întârziere de centralul german; Deac l-a călcat în careu pe Ceballos, iar Ramos a transformat fără probleme (29), pentru că în debutul reprizei secunde Alcacer să majoreze scorul de pe tabela la o centrare a lui Alba (47), după o acţiune la care apărarea noastră a fost făcută şah mat.

A urmat o reacţie de orgoliu a tricolorilor, dar ne-am întors însă la speranţă după reuşita lui Andone (59) care a marcat după doar trei minute de la intrarea pe teren – o uşoară relaxare în joc care i-a costat scump pe spanioli.

Inspiraţia lui Contra a continuat, acesta aducând o porţie mare de oxigen jocului prin introducerea lui Maxim şi Ianis Hagi, care au căutat golul egalizator.

Am început duelul cu cinci fundaşi, într-un sistem 5-3-2, pentru că pe final să terminăm cu mai mult curaj, cu vârfuri care au pus în dificultate pe oponenţi, o carte care trebuia, zic eu, jucată încă din primul minut, şi care probabil ar fi făcut ca rezultatul final să fie mai îmbucurător.

Evoluţia meciului pe final a fost plină de adrenalină mai ales după eliminarea lui Diego Llorente (79) la cursa nebună a lui Puşcaş scăpat singur cu portarul, moment din care Spania a fost nevoită să temporizeze ritmul pentru a-şi păstra avantajul creat.

Am început să le simţim parcă automatismele pe finalul timpului regulamentar. Am crescut presingul şi agresivitatea, şi, cu ambiţie şi decizie puteam recupera diferenţa de un gol. Am fost foarte aproape de o revenire spectaculoasă, uluitor ce aproape de gol am fost, însă Puşcaş nu a reuşit să înscrie din două situaţii foarte bune. În min. 90+1, Puşcaş a şutat din unghi, dar Kepa a respins, pentru ca apoi în min. 90+2, Kepa să pareze spectaculos mingea trimisă cu capul de acelaşi Puşcaş.

Spania a încheiat cu o posesie net superioară, 68%-32%, şi cu un raport al şuturilor pe poartă de 10-3.
Aceasta a fost totodată prima înfrângere suferită pe teren propriu de România în faţa Spaniei în şapte meciuri (trei victorii pentru tricolori, trei egaluri).

România a suferit al doilea eşec din această campanie şi va juca următorul meci duminică, la Ploieşti, cu Malta (19:00). Păstrăm în continuare şanse de calificare la turneul final, meciurile cu Suedia şi Norvegia urmând a fi cruciale în stabilirea ocupantei numărul doi.

Au evoluat echipele:

România: 12. Ciprian Tătăruşanu - 2. Romario Benzar, 5. Ionuţ Nedelcearu, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 21. Dragoş Grigore, 3. Alin Toşca - 17. Ciprian Deac (10. Alexandru Maxim, 71), 18. Răzvan Marin, 8. Nicolae Stanciu (11. Ianis Hagi, 63) - 9. George Puşcaş, 13. Claudiu Keşeru (23. Florin Andone, 56). Selecţioner: Cosmin Contra.
Rezerve neutilizate: 1. Ionuţ Radu, 16. Florin Niţă - 4. Adrian Rus, 7. Gheorghe Grozav, 14. Adrian Constantin Păun, 15. Paul Anton, 19. Mihai Bordeianu, 20. Florin-Bogdan Ştefan, 22. Alexandru Cicâldău.

Spania: 13. Kepa Arrizabalaga - 22. Jesus Navas, 3. Diego Llorente, 15. Sergio Ramos (căpitan), 18. Jordi Alba - 17. Fabian Ruiz, 5. Sergio Busquets, 8. Saul Niguez - 19. Rodrigo (12. Mikel Oyarzabal, 71), 9. Paco Alcacer (4. Mario Hermoso, 85), 6. Dani Ceballos (7. Pablo Sarabia, 76). Selecţioner: Robert Moreno.
Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 23. Pau Lopez - 2. Dani Carvajal, 10. Thiago Alcantara, 11. Suso, 14. José Gaya, 16. Rodri, 20. Unai Nuñez, 21. Daniel Parejo.

Arbitru: Deniz Aytekin; arbitri asistenţi: Eduard Beitinger, Rafael Foltyn; al patrulea oficial: Tobias Stieler (toţi din Germania)
Delegat UEFA: Martin Sturkenboom (Olanda), observator UEFA pentru arbitri: Zoran Petrovic (Serbia)
Cartonaşe galbene: Ramos (29), Marin (31), Saul (76), Kepa (90+2).
Cartonaş roşu: Diego Llorente (79).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport