Eugen Tomac promite simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române
Basarabeanul Eugen Tomac promite, după alegerea în Parlamentul României, simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române şi un cadru legislativ care să permită Bucureştiul să intervină pentru protejarea şi conservarea limbii române în afara graniţelor sale politice.
Proaspăt deputat al diasporei în Parlamentul României, basarabeanul Eugen Tomac, ales cu 81% dintre voturilor cetăţenilor români din Republica Moldova, a ţinut să îşi arate public recunoştinţa faţă de cei care l-au susţinut în campania electorală înainte de a pleca spre Bucureşti, pentru a participa la constituirea noului legislativ.
În cadrul unei conferinţe de presă, Tomac a mulţumit celor care au participat la alegeri, în ciuda dificultăţilor, atât tehnice – numărul mic al secţiilor de votare din R. Moldova – cât şi meteorologice. „Vreau să îi asigur pe numeroşii mei alegători că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca interesele lor să fie reprezentate cu succes la Bucureşti”, a declarat fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu.
Simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române - inclusiv reducerea taxelor consulare percepute pentru depunerea actelor în vederea redobândirii – precum şi crearea unui cadru legislativ care să permită României intervenţia dincolo de graniţele politice ale statului pentru protejarea şi conservarea limbii române sunt două dintre priorităţile noului deputat.
Chiar dacă nu face parte din majoritatea de guvernare, Eugen Tomac îşi asigură alegătorii că va găsi susţinere pentru proiectele sale şi la celelalte partide parlamentare. „Vorbim despre proiecte naţionale şi nu mă voi feri ca pentru realizarea acestora să discut cu orice grup parlamentar, indiferent de culoare politică”. În acelaşi timp, deputatul promite că va supune dezbaterii publice toate iniţiativele legislative pe care le va avea în acest mandat, astfel încât acestea să corespundă aşteptărilor alegătorilor săi.
11.153 de voturi (81%) a adunat Eugen Tomac, din cele 13.759 exprimate în Basarabia, respectiv 11.473 în întreg Colegiul 2 Diaspora (care însumează 41 de state), din totalul de 14.722 exprimate.
La alegerile de duminică, 9 decembrie, românii basarabeni au stabilit un nou record de participare la vot, precedentul, de aproape 12.000 de alegători, fiind stabilit la scrutinul prezidenţial din România, din decembrie 2009.
În Chişinău, cele patru secţii de votare deschise de Ministerul Afacerilor Externe s-au dovedit insuficiente pentru numărul mare de oameni veniţi la alegeri, sute de cetăţeni români din capitala R. Moldova nereuşind să îşi exprime opţiunea politică.