Eterna urgenţă a taberelor de romi: 50 de romi români evacuaţi din zona Milano

Zonele abandonate ocupate şi taberele de romi din zona oraşului Milano, din nordul Italiei, reprezintă eterna urgenţă cu care trebuie să se confrunte administraţia oraşului Milano, care a evacuat recent 50 de romi români, scrie cotidianul La Repubblica, în ediţia sa locală, publicată la Milano.
Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2012

Zonele abandonate ocupate şi taberele de romi din zona oraşului Milano, din nordul Italiei, reprezintă eterna urgenţă cu care trebuie să se confrunte administraţia oraşului Milano, care a evacuat recent 50 de romi români, scrie cotidianul La Repubblica, în ediţia sa locală, publicată la Milano.


La Milano au fost intensificate intervenţiile forţelor de ordine, care, în ultima săptămână, au îndepărtat zeci de romi din parcul 'Memorie Industriali', din zona Ripamonti. 50 de romi români au fost evacuaţi din Strada Idro, iar din cartierul Sant'Ambrogio au fost alungaţi romii care ocupau zece barăci, în mod ilegal. În afara acestor intervenţii mai consistente, au fost evacuate şi grupuri mai mici de romi, una sau două familii, în diferite zone ale oraşului Milano, pentru un număr total de 15 persoane, în ultimele şapte zile. Primarul de stânga din Milano, Giuliano Pisapia, a decis acest lucru în urma semnalărilor unor cetăţeni şi ale forţelor de ordine, care au descris o creştere semnificativă, în ultima perioadă, a prezenţei romilor în tabere abuzive, la Milano.

Rămân circa 600 de romi care trăiesc în cele şapte tabere aprobate de primăria din Milano, un număr care a rămas neschimbat în ultimul an, de când au fost evacuate ultimele familii din zona Triboniano. Dar, între timp, a crescut numărul romilor care au construit tabere abuzive şi care au ocupat clădiri abandonate. Forţele de ordine, care în fiecare zi închid taberele neautorizate, au estimat că în martie 2011 romii care trăiau la Milano, cu aprobarea primăriei, erau 1.100, în timp ce astăzi au devenit 1.900. Cifră care a fost contestată de reprezentanţii partidului populist de dreapta Liga Nordului, care susţine că 's-a dublat numărul romilor în oraş', prin sosirea multor persoane din România, Macedonia şi Bosnia.

De asemenea, mulţi romi evacuaţi din zona Triboniano de fostul primar de dreapta al oraşului Milano, Letizia Moratti, s-ar fi mutat dintr-o zonă în alta, fără a părăsi oraşul: din cei 500 de romi care fuseseră evacuaţi, 250 s-ar afla încă în oraş. Partidele de dreapta Liga Nordului şi PDL, Poporul Libertăţii, sunt convinse că această situaţie s-ar fi creat din vina noului primar de stânga, Pisapia, care nu ar fi luat măsuri drastice împotriva romilor.

La Milano, romii trăiesc în tabere reglementare, în tabere construite în mod abuziv, în zone private şi în zone publice ale oraşului. Nu a fost întocmită o hartă precisă a zonelor critice din acest punct de vedere, dar se ştie că, printre cele nouă zone administrative din Milano, zona în care trăiesc cei mai mulţi romi este zona numărul patru, cuprinsă între Strada Forlanini şi Strada Lodi, unde există nouă tabere abuzive şi 27 de clădiri abandonate, care au fost ocupate de romi.

'Pentru a înţelege acest fenomen, trebuie să distingem între romii italieni şi cei români', a explicat un agent al forţelor de ordine. După evacuarea taberelor din Strada Novara, prevăzută la sfârşitul lunii iulie, la Milano nu vor mai exista tabere autorizate de romi români. Toate cele şase tabere autorizate vor fi ocupate numai de romii cu cetăţenie italiană.

Dar romii români sunt principala comunitate prezentă la Milano, trăind în 24 de tabere ilegale. 'Romii italieni ocupă unele tabere din anii '80, în timp ce romii români au sosit la Milano de câţiva ani, în mod dezordonat', a explicat un agent al forţelor de ordine, 'ocupând clădiri abandonate, publice şi private, pentru un total de 81 de clădiri'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor