CoE acuză Franţa de discriminarea romilor

. (DENIS CHARLET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.11.2011

Politica de demolare a taberelor de romi, decisă de Franţa în vara lui 2010, a fost discriminatorie şi contrară demnităţii umane, a decis o instanţă de control din Consiliul Europei, într-un raport publicat joi la Strasbourg.

Intenţia de demolare a taberelor ilegale a fost anunţată de Nicolas Sarkozy la sfârşitul lui iulie 2010, după incidente produse de romi în Saint-Aignan.

Anunţul preşedintelui a provocat reacţii aprinse din partea organzaţiilor pentru drepturile omului, dar şi din partea Comisiei Europene şi României.

"Respectivele măsuri au demonstrat nerespectarea valorilor esenţiale înscrise în Cartea europeană, mai ales cea a demnităţii umane, măsuri a căror natură şi amploare au mers dincolo de încălcările obişnuite ale Cartei", a spus Comitetul european pentru drepturi sociale.

În opinia acestui organism, Franţa a încălcat atât regulile privitoare la dreptul la locuinţă, cât şi pe cele în vigoare în materie de expulzare.

Comitetul de experţi, ale cărui avize se impun statelor, se ocupă cu respectarea Cartei europene a drepturilor sociale de către ţările membre.

Comitetul a fost sesizat în urma unei reclamaţii a Centrului privind dreptul la locuinţe şi expulzări, un ONG de la Geneva.

Criculara din 5 august 2010, care viza în primul rând taberele de romi, înainte de a fi înlocuit cu un nou text judiciar, mai greu de contestat, în 13 septembrie, "a permis un tratament în mod clar şi direct discriminatoriu", a adăugat comitetul.

În ceea ce priveşte repatrierea romilor români şi bulgari - circa 1.000 numai în august 2010, potrivit Guvernuul francez - măsurile seamănă cu expulzările colective, interzise prin Convenţia europeană a drepturilor omului.

Guvernul francez nici măcar nu a stabilit în fiecare caz în parte caracterul ilegal al şederii romilor vizaţi de aceste expulzări, afirmă experţii.

Ei resping argumentele Franţei, potrivit cărora plecările au fost voluntare, în condiţiile în care candidaţii primeau un ajutor de 300 de euro de adult şi de 100 de euro de copil.

Acceptarea acestui ajutor "arată o situaţie precară sau o situaţie în care lipsa libertăţii economice prezintă un pericol pentru libertatea politică de circulaţie", afirmă experţii.

Evocând un raport precedent, din 2009, în care Franţa era acuzată de încălcarea drepturilor romilor, experţii constată "nu numai lipsa progresului, cât şi un regres evident".

Ei au cerut Parisului să adopte "măsuri de reparaţie adecvate", şi să "ofere asigurări şi garanţii" că situaţia nu se va repeta.

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, însărcinat cu punerea în aplicare a concluziilor acestui raport, a adoptat miercuri o rezoluţie prin care invită Parisul să prezinte măsurile luate sau pe care intenţionează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor