Este oficial: Guvernul a aprobat Legea privind desfiinţarea Secţiei Speciale

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook / florinVcitu)

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cunoscută şi sub denumirea de Secţia Specială.

„A fost aprobat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Aici este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi, în acelaşi timp, este şi o recomandare pentru respectarea MCV-ului. Sunt mai multe lucruri pe care le-am luat în calcul acolo. [...] Vă spun doar un singur lucru - ar trebui să ne aducem aminte că CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această Secţie. CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei ci pentru alte considerente”, a declarat şeful Executivului.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a susţinut că adoptarea legii privind desfiinţarea SIIJ „nu este niciun fel de surpriză”, decizia de astăzi a Guvernului fiind „o îndepărtare de moştenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD Liviu Dragnea şi este un prim pas dintr-un obiectiv major de reparare a legilor justiţiei”.

„Dacă ieri în Parlament am văzut că a fost adoptată legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, astăzi ne îndeplinim un obiectiv al coaliţiei şi suntem în această confirmare a mandatului reformist pe care USR-PLUS, PNL, UDMR şi l-a asumat la învestirea Guvernului. Este o decizie necesară în primul rând pentru România şi pentru obiectivul acestui guvern de a ridica MCV şi de a reuşi anul acesta să ieşim de sub această monitorizare pe termen lung de care a beneficiat România.

În egală măsură, decizia de astăzi a Guvernului este o îndepărtare de moştenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD Liviu Dragnea şi este un prim pas dintr-un obiectiv major de reparare a legilor justiţiei. Pentru că România este în această perioadă între un proces de recâştigarea a credibilităţii şi într-un proces de recâştigare a demnităţii funcţionării sistemului de Justiţie la nivel European dar şi în sens larg pe nivel internaţional. În acest sens, desfiinţarea Secţiei Speciale, care era un apendice ruşinos al sistemului, este un prim pas pe care l-am promis şi pe care astăzi l-am realizat.

Îl felicit pe Stelian Ion, ministrul Justiţiei, care a rămas ferm, în ciuda diverselor ghionturi primite în procesul de a aduce în guvern această lege. Sunt convins că şi în Parlament această lege va trece într-o formă prin care să ne asigurăm şi acest obiectiv şi să nu denaturăm sensul ei iniţial - acela de a avea o justiţie funcţională”, a declarat vicepremierul.

În aceeaşi conferinţa de presă, ministrul Justiţiei a vorbit şi el despre desfiinţarea SIIJ, pe care o consideră drept un „gest de normalitate”. Stelian Ion a subliniat faptul că, dacă „corifeilor” Justiţiei - precum Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Mihai Şerban, toţi sub oblăduirea lui Liviu Dragnea - le-au fost suficiente trei rânduri în care să argumenteze înfiinţarea SIIJ, pentru desfiinţarea acesteia a fost nevoie de pagini întregi cu explicaţii şi argumente.

„Dacă ne amintim, în 2017 câţiva 'corifei' ai Justiţiei din acea vreme şi anume Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Mihai Şerban, bineînţeles sub oblăduirea lui Liviu Dragnea, gândeau înfiinţarea acestei secţii şi într-o expunere de motive de câteva rânduri nu reuşeau să explice necesitatea înfiinţării Secţiei decât în sensul că ea 'se impune' - trei rânduri au fost nevoie.

Noi am explicat pe multe pagini necesitatea desfiinţării acestei Secţii de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Bineînţeles, Justiţia nu începe şi nu se termină cu SIIJ, şi sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată în programul de guvernare asumată prin memorandumul care prevede nişte paşi importanţi pentru ridicarea MCV. Pentru că, vă rog să nu uitaţi toate organismele europene Greco, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană au spus la unison că această Secţie Specială, înfiinţarea acesteia reprezintă un regres şi la momentul respectiv 2017-2018 reprezenta motive de îngrijorare foarte mare.

De asemenea, să nu uităm că la acel moment CSM au fost foarte vehemenţi în sensul în care înfiinţarea acestei Secţii Speciale nu se impunea. Au spus foarte clari, dând un aviz negativ la înfiinţare, că nu avem de-a face cu un fenomen generalizat de corupţie în rândul magistraţilor care să impună înfiinţarea unei astfel de secţii şi că nu e normal să fie o categorie întreagă profesională supusă unor reguli din acestea speciale. Puteau să infirme procurorii din cadrul Secţiei Speciale toate aceste bănuieli, toate aceste semnale de alarmă şi îngrijorări atrase la nivelul anilor 2017-2018, însă ce s-a întâmplat ulterior a fost într-adevăr un bilanţ ruşinos. Această anomalie juridică creată de la bun început într-un mod contorsionat cu nerespectarea unor principii fundamentale [...], crearea acestei secţii a adus multe probleme”, a subliniat Stelian Ion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne