Acumulare masivă de nave ruseşti în zona Ciprului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său rus Vladimir  Putin în timpul întâlnirii lor din Soci, Rusia, 13 noiembrie 2017.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din Soci, Rusia, 13 noiembrie 2017. (Getty Images)

Un număr mare de nave de război ruse au fost observate recent în largul coastelor Siriei şi Ciprului în regiunea estică a Mediteranei, conform publicaţiei ruse Avia.Pro.

Potrivit raportului, „experţii sunt serios îngrijoraţi de prezenţa a cel puţin 15 nave de război şi submarine ruseşti în largul coastei Siriei. Este pentru prima dată când în zona respectivă se observă o formaţie militară atât de mare.

Într-o imagine postată pe site-ul publicaţiei se pot observa 15 nave de război şi submarine ruseşti poziţionate între insula Cipru şi coasta siriană, împreună cu unele nave poziţionate la nord de Egipt şi alta lângă partea centrală a Mediteranei.

Potrivit canalului Telegram Hunter Notes, „unul dintre ultimele vase care au apărut în largul coastei Siriei a fost petrolierul Flotei de Nord a Marinei Ruse ‘Akademik Paşin’; şi, evident, acesta este departe de numărul final de nave ale marinei ruse situate în estul Mării Mediterane”.

Această acumulare de nave ruseşti survine, de asemenea, în momentul creşterii tensiunilor între Turcia, Cipru şi Grecia în estul Mediteranei, după ce Turcia a avansat cu planul sau controversat de a fora hidrocarburi într-o zonă exclusivă din Mediterana de est, care aparţine de fapt Ciprului şi Greciei.

Preşedintele turc Recep Erdogan a ameninţat recent ţările implicate în tensiunile locale - Franţa a trimis tehnică de luptă şi avioane Rafale pentru a participa la manevre alături de Grecia -, avertizându-le să nu împiedice navele de explorare turceşti care operează în largul Ciprului.