Erdogan etichetează studenţi protestatari drept “terorişti” şi îi ameninţă cu excluderea din universităţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc a criticat studenţii care manifestau în Ankara împotriva războiului din Afrin, încercând să ocupe un stand care onora soldaţii turci din Siria. El i-a etichetat drept “tineri comunişti şi trădători”.

Luând cuvântul sâmbătă la un congres al partidului de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP), preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat lansarea unei investigaţii, adăugând: “Nu vom acorda acestor tineri terorişti dreptul de a studia la aceste universităţi”.

Disputa privind poziţia politică a izbucnit în urmă cu aproximativ o săptămână la Universitatea Bogazici, când un stand studenţesc numit “Alinarea din Afrin” a atras atenţia unor manifestanţi împotriva războiului.

Persoanele de la stand distribuiau dulciuri pentru comemorarea soldaţilor turci care au murit luptând împotriva militanţilor kurzi în oraşul sirian Afrin, când s-au confruntat cu studenţi “înarmaţi” cu bannere împotriva războiului.

Între cele două tabere a izbucnit o încăierare şi 12 persoane au fost arestate, potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute pe fondul unor rapoarte, potrivit cărora soldaţii turci şi aliaţii lor rebeli sirieni au preluat “controlul total” asupra localităţii Afrin după o ofensivă de două luni împotriva luptătorilor kurzi din YPG (Unităţile de Apărare ale Poporului Kurd).

O sursă din cadrul armatei turce a fost citată de Reuters afirmând: “S-a preluat controlul total asupra regiunii Afrin, dar operaţiunile de cercetare continuă pentru ca populaţia locală să se poată întoarce în siguranţă la casele lor”, făcând referire la depistarea minelor şi a altor dispozitive explozive.

Ankara îi consideră pe luptătorii YPG un grup terorist care are legături cu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Militanţii separatişti au purtat o luptă armată împotriva Turciei începând cu anii 1980, cu scopul de a obţine o autonomie kurdă în regiune.

Dar operaţiunea militară din Afrin a fost criticată de Franţa şi SUA, care luna trecută au cerut Turciei să oprească măcelul şi să respecte o rezoluţie ONU privind încetarea focului în Siria.