Erdogan: Cu Trump la Casa Albă, războiul din Ucraina se poate "termina cu uşurinţă"

Donald Trump (st) şi Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
Redacţia
10.11.2024

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut vineri câteva declaraţii surprinzător de tranşante cu privire la viitoarea administraţie Trump, alăturându-se celor care văd în conducerea lui Trump cea mai bună opţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina.

Potrivit Zero Hedge, Erdogan şi-a afirmat convingerea că preşedintele ales ar trebui să urmeze cu suficientă hotărâre promisiunile sale de campanie pentru a le duce la bun sfârşit în ceea ce priveşte ajungerea rapidă la o soluţie negociată în Ucraina.

„Eforturile unor ţări occidentale, conduse de Statele Unite, de a pune capăt războiului din Ucraina ar accelera procesul de soluţionare a conflictului.

Dacă vedem că administraţia americană condusă de Trump abordează această problemă dintr-o perspectivă paşnică, putem cu uşurinţă să punem capăt acestui conflict”, a menţionat preşedintele turc în cadrul unui briefing de presă, citat de Anadolu.

Erdogan a adăugat că „mai multe arme, mai multe bombe sau mai mult haos nu vor pune capăt acestui război”.

„Mai mult dialog, mai multă diplomaţie şi mai multe compromisuri ar deschide uşa către pace”, a spus el, potrivit Ukrainska Pravda, subliniind că Turcia a jucat un rol esenţial în acest sens, ajutând în special la supervizarea acordului ONU privind cerealele, care a intrat în vigoare la începutul războiului.

„Am făcut acest lucru de multe ori şi o vom face din nou. Acest război trebuie încheiat acum. În timp ce ne concentrăm eforturile pentru a obţine pacea, vom continua să lucrăm în această direcţie”, a mai afirmat Erdogan.

Vorbind despre primii patru ani ai administraţiei Trump, liderul turc a declarat că „deşi au existat ocazional diferenţe de opinie, parteneriatul model dintre Turcia şi SUA este incontestabil”.

Turcia s-a oferit în repetate rânduri să acţioneze ca mediator pentru noi runde de discuţii; cu toate acestea, aliaţii occidentali au încurajat în general Kievul să continue să lupte şi să nu accepte compromisuri în ceea ce priveşte problema integrităţii teritoriale.

Turcia a fost însă o voce rară din NATO care s-a opus sancţiunilor conduse de SUA şi UE. Rusia a fost oarecum vitală pentru economia Turciei, în special în domeniile energiei, apărării şi turismului.

Cu privire la apelul telefonic de felicitare adresat lui Trump, Erdogan a declarat: „În trecut, am reuşit să stabilim contactul în 24 de ore şi, în consecinţă, am încercat să obţinem rezultate prin diplomaţia telefonică. Nu anticipez nicio problemă în această privinţă în timpul acestui mandat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor