Erdogan creşte salariul minim în Turcia sub nivelul inflaţiei, stârnind furie şi proteste
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, prin intermediul reţelelor de socializare, o creştere cu 30% a salariului minim pe economie în 2025, determinând un val de comentarii, din partea a peste 40.000 de persoane, multe dintre acestea criticând anunţul, potrivit Middle East Eye.
Începând de luna viitoare, salariul minim din ţară va fi de 22.104 lire turceşti (630,36 USD), ceea ce reprezintă o creştere de 30%. În timp ce susţinătorii acestei măsuri spun că aceasta reprezintă cel mai mare salariu minim în dolari americani din ultimii ani, criticii observă că suma se situează mult sub rata anuală a inflaţiei pentru 2024.
„Am fost înşelaţi de [inflaţia] de 44%, iar acum angajatorii trebuie să ne plătească doar 30%?”, a întrebat unul dintre cei care au comentat la postarea lui Erdogan.
„Aţi condamnat deja oamenii la foamete şi mizerie, iar acum îi condamnaţi la moarte”, a adăugat acesta.
Susţinătorii afirmă că majorarea se aliniază la ţinta de inflaţie a guvernului de 25% pentru 2025, sugerând că ar putea ajuta la combaterea problemei inflaţiei persistente a ţării, care a fost parţial declanşată de politicile economice neortodoxe istorice ale preşedintelui.
„Uitându-mă la cheltuielile mele lunare, chiar şi necesităţile de bază precum mâncarea şi chiria îmi consumă cea mai mare parte din salariu. Această creştere de 30% nu va ţine pasul cu inflaţia reală pe care o experimentăm în viaţa noastră de zi cu zi”, a declarat Meltem, asistent administrativ la o universitate privată.
Creşterea costurilor de închiriere evidenţiază neajunsurile noului salariu minim, mai ales că 42% dintre turci câştigă doar salariul minim pe economie. În Istanbul, chiria lunară medie este de 709 USD, în timp ce în Ankara este de 567 USD - ambele cifre depăşesc sau sunt aproape de salariul minim.
„Salariul minim este, desigur, insuficient şi, mai important, în Turcia există un procent foarte mare de persoane care trăiesc din acest salariu. Atunci când creşterea este prea mică, atrage simultan foarte mulţi oameni în sărăcie”, a explicat Tolga, un bancher.
Discrepanţa geografică a costurilor de trai adaugă un alt nivel de complexitate problemei.
„Noul salariu minim este foarte scăzut pentru lucrătorii din întreaga Turcie, dar nu-mi pot imagina cât de dificil va fi pentru persoanele care locuiesc în oraşele mari”, a declarat Eda, funcţionară la un cămin studenţesc guvernamental.
Decizie "invalidă"
Sindicatele lucrătorilor s-au declarat ferm împotriva creşterii salariului minim sub nivelul inflaţiei. Confederaţia Sindicatelor Turce (Turk-Is) s-a abţinut de la şedinţa de stabilire a salariului final, în timp ce Confederaţia Sindicatelor Revoluţionare (DISK) a declarat decizia „invalidă”, criticând procesul grăbit şi lipsa de reprezentare a lucrătorilor.
Majorarea salariilor, care va afecta aproximativ nouă milioane de lucrători, intervine în contextul unor politici monetare şi fiscale stricte menite să combată inflaţia. Deşi inflaţia a scăzut de la maximul atins în luna mai, de 75%, banca centrală recunoaşte că progresele au fost mai lente decât se aştepta.
Economistul Ibrahim Turhan a avertizat că implicaţiile deciziilor privind salariul minim se extind dincolo de salariile angajaţilor.
„Mulţi dintre cei care lucrează pentru salariul minim sunt angajaţi în mici întreprinderi de familie şi întreprinderi de meseriaşi”, a spus Turhan.
Deşi „creşterea salariului minim nu este un lucru dificil”, el a avertizat că salturi nerealiste ar putea „provoca mai mult rău decât bine” prin alimentarea inflaţiei suplimentare.
Un calcul Reuters a sugerat că o creştere de 25% ar putea forţa inflaţia anuală să crească între 1,5 şi 5 puncte procentuale. Cu toate acestea, Turhan a declarat că noul nivel al salariilor ar trebui să permită lucrătorilor să „menţină puterea de cumpărare pe care o aveau în decembrie 2024, în decembrie 2025”.
Joi, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii de referinţă de la 50% la 47,5%.
„O creştere salarială relativ modestă a redus aşteptările privind inflaţia pentru anul viitor şi a permis Băncii Centrale să îşi înceapă ciclul de reducere a ratei. Este un progres în lupta împotriva inflaţiei, precum şi o politică economică ce asigură încrederea investitorilor în pieţele turceşti”, a declarat un oficial turc de rang înalt afiliat partidului de guvernământ.
Când a fost întrebat despre greutăţile pe care le vor îndura cetăţenii turci cu o creştere a salariilor sub nivelul inflaţiei, oficialul a recunoscut problemele cu care aceştia se confruntă.
„Trebuie să înghiţim pilula amară. Nu există altă soluţie”, a menţionat el.