Epoch Times câştigă procesul de calomnie împotriva Presse Chinoise

Trei judecători canadieni au respins un apel al unui proces de calomnie împotriva The Epoch Times, după ce proprietarul Presse Chinoise, Crescent Chau, a încercat să dea în judecată ziarul The Epoch Times pentru articolele conform cărora el a acţionat ca un agent al regimului comunist chinez.
Un balot de ziare Truth Magazine (sic), distribuite în 2006 de către oamenii lui Crescent Chau. (The Epoch Times)
Matthew Little
27.02.2012

Trei judecători canadieni au respins un apel al unui proces de calomnie împotriva The Epoch Times, după ce proprietarul Presse Chinoise, Crescent Chau, a încercat să dea în judecată ziarul The Epoch Times pentru articolele conform cărora el a acţionat ca un agent al regimului comunist chinez.

Într-o hotărâre unanimă, Curtea de Apel Quebec a respins recursul lui Chau împotriva unei hotărâri anterioare din cadrul procesului său, dezvinovăţind ediţiile din Montreal ale Epoch Times.

Hotărârea susţine motivele invocate de judecătoarea Catherine Mandeville la Curtea Superioară din Quebec, pe 29 aprilie 2010, atunci când ea a respins iniţial cazul lui Chau.

Chau a dat în judecată ziarul The Epoch Times pentru calomnie, după ce ziarul a publicat articole care făceau legătura între eforturile lui Chau de a calomnia practica spirituală Falun Gong prin represiunea regimului comunist chinez împotriva grupului.

Curtea de Apel a fost de acord cu judecătoarea Mandeville că nu există nici un motiv să se creadă că un cetăţean obişnuit ar consideră că Crescent Chau sau ziarul său au fost defăimaţi în mod necorespunzător.

"Judecătoarea a concluzionat că articolele menţionate nu sunt un atac nedrept la reputaţia recurenţilor [Chau şi compania]. Merită să repete că, în aceste articole, pârâtul [Epoch Times] susţine că recurenţii sunt agenţi ai Republicii Populare Chineze, şi că sunt finanţaţi de acesta din urmă ca să răspândească ideologia sa legată de Falun Gong", se arată în hotărâre.

"Faptul că pârâtul numeşte recurenţii drept agenţi de promovare ai ideilor guvernului, nu poate fi considerat defăimător în aceste condiţii. Ba mai mult, Chau a declarat de mai multe ori că el împărtăşeşte ideile Chinei cu privire la mişcarea în cauză.

"Având în vedere contextul general al acestei dezbateri publice, Curtea concluzionează că declaraţiile litigioase exprimă preocupări legitime şi constituie o părere care porneşte de la o premisă factuală şi care nu a fost făcută în scopul atacării în mod abuziv a reputaţiei domnului Chau."

În august 2006, Chau a tipărit 100.000 de exemplare ale unei ediţii speciale de 32 de pagini a tabloidului – fără să includă nici un anunţ publicitar – şi le-a distribuit gratuit la nivel naţional.

Ziarul nu includea reclame sau altfel de ştiri, doar articole ce condamnau Falun Gong, care este persecutat de regimul comunist din China continentală.

În mod normal Les Presses Chinoises avea un tiraj de doar 6000 şi era distribuit doar în Montreal, aproximativ 100 de copii circulând în Ottawa.

Chen Yonglin, un fost diplomat de la consulatul chinez din Sydney, Australia, care a fugit în Australia, a declarat într-o vizită în Canada din 2007 că spionii chinezi şi organizaţiile de faţadă s-au răspândit aici.

"Este clar că Les Presses Chinoises cooperează cu ambasada şi consulatul chinez şi a devenit aici călăul şi instrumentul de propagandă pentru Partidul Comunist Chinez", a spus Chen.

"Este foarte probabil ca Ambasada şi Consulatul chinez să fi finanţat direct costurile de tipărire - conţinutul pare a fi în cea mai mare parte produs şi furnizat de PCC."

Chau a negat că a primit vreun ordin din partea autorităţilor chineze. El descrie opoziţia sa faţă de Falun Gong drept o "cruciadă" personală.

Deşi Chau a spus că aspiră să elimine Falun Gong din Canada, el a recunoscut că nu a intervievat practicanţi Falun Gong pentru articolele publicate şi nu a citit învăţăturile Falun Gong.

Dar conform altor ziare în limba chineză din Montreal, sursa lui Chau din primele articole anti-Falun Gong, o femeie pe nume He Bing, s-a oferit să plătească "cât este nevoie" pentru a publica articolele sale anti-Falun Gong în presa în limba chineză. Surse de încredere au declarat pentru ziarul The Epoch Times, că CSIS a investigat-o pe He şi se crede că ea ar fi un agent chinez.

Mai multe ziare chineze au refuzat oferta ei, înainte ca articolele sale să apară în Les Presses Chinoises a lui Chau.

În articolele sale, care au apărut mai întâi ca anunţuri plătite, He Bing a acuzat Falun Gong de orice, de la a suge sângele şi bestialitate la crimă şi sinucidere. Ea a numit practicanţii Falun Gong "nebuni", "proşti" şi "zăpăciţi."

Profesorul David Ownby de la Universitatea din Montreal, un expert în religiile populare din China care a studiat Falun Gong, a numit declaraţiile "o mizerie nefondată care a umplut pagina" şi a menşionat că nu a decoperit nimic care să sugereze vreun adevăr în spatele acuzaţiilor lui He.

Dar Chau a continuat să publice astfel de conţinuturi, chiar şi după ce două ordine judecătoreşti din Quebec i-au spus să se oprească, şi a numit practicanţii "duşmani ai statului" într-unul din articole.

În februarie 2001, Chau a publicat prima sa ediţie specială anti-Falun Gong, care a inclus o petiţie ce îndemna comunitatea chineză să se "unească" în "a denunţa Falun Gong."

Bing a revenit în China şi a fost numită în mass-media de stat din China drept un erou în atacul regimului împotriva Falun Gong.

Chau a devenit şi el un fel de celebritate în presa chineză continentală. El a participat în China la conferinţe care promovau "schimbul de informaţii şi cooperarea în afaceri" între mass-media din străinătate şi China continentală. Mass-media de stat l-a citat pe Chau ca spunând că regimul chinez "ar trebui să îşi consolideze legătura sa cu comunitatea chineză din străinătate."

În august 2006, Chau a publicat primul său ziar anti-Falun Gong la nivel naţional, copii circulând până în Vancouver.

Eforturile sale nu au trecut neobservate. În termen de patru zile de când "ediţia specială" a fost publicată, site-ul ziarului People's Daily din China continentală, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, a publicat un raport de laudă la adresa lui Chau.

În vara anului 2007, Chau a publicat în Toronto a patra ediţie din ziarul său, Truth Magazine, titlul de pe prima pagină fiind: "Vă expiră cardul Maple (cardul canadian de rezidenţă)?", iar conţinutul de 15 de pagini fiind alocat atacării Falun Gong.

Conform siteului Falun Gong în limba română, acesta este o formă antică de qigong, fiind o practică de purificare a corpului şi a minţii prin intermediul unor exerciţii speciale şi a meditaţiei, iar cuvintele care însumează învăţăturile Falun Gong sunt adevărul, bunătatea şi toleranţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor