Epoch Times a avut dreptate în legătură cu scandalul Wang Lijun, arată un document al PCC

Ziarul The Epoch Times (în foto se vede ediţia în limba chineză a  ziarului) este unul dintre puţinele ziare de limbă chineză din lume care  acţionează în afara sferei de influenţă a regimului comunist chinez.
Ziarul The Epoch Times (în foto se vede ediţia în limba chineză a ziarului) este unul dintre puţinele ziare de limbă chineză din lume care acţionează în afara sferei de influenţă a regimului comunist chinez. (The Epoch Times)

Relatările efectuate de ziarul The Epoch Times şi doi dintre partenerii săi mass-media cu privire la scandalurile politice care au zguduit China începând cu luna februarie au fost considerate "corecte", "oportune" şi "complete" de autorităţile Partidului Comunist, potrivit unui document intern recent ce a fost obţinut de reţeaua de televiziune New Tang Dynasty (NTD) Television, un partener media al The Epoch Times.

Televiziunea NTD este un post TV în limba chineză cu sediul în New York. Ea a primit o versiune redactată a ceea ce a fost identificată ca o circulară internă produsă de o sucursală locală a Oficiului Micului Grup Central de Conducere înfiinţat pentru eradicarea Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Biroul 610, după data fondării lui. Această agenţie a fost înfiinţată pe 10 iunie 1999 pentru a conduce campania împotriva Falun Gong, folosind toate resursele statale disponibile şi nefiind constrânsă legal.

Circulara a declarat, în parte: "După "incidentul Wang Lijun" din acest an, mass-media internă şi internaţională condusă de Falun Gong a colectat informaţii interne, într-un mod organizat şi prin multiple canale, şi a publicat rapoarte detaliate, oportune şi corecte. Cele trei mass-media principale ale Falun Gong au creat rubrici speciale şi au publicat mii de articole, iar agenţiile străine de ştiri au folosit adesea informaţiile "Falun Gong"."

Termenul Falun Gong, numele unei discipline spirituale populare chineze, a fost pus în ghilimele, cum se obişnuieşte în rapoartele mass-mediei chineze de stat. În iulie 1999, liderul de atunci al partidului, Jiang Zemin, a început o campanie de eradicare a Falun Gong. Cei care practicau această cale au suferit persecuţii brutale, practica fiind atacată în mod regulat în propaganda oficială.

Cele "trei mass-media principale ale Falun Gong" este o expresie folosită şi în alte documente ale Partidului Comunist Chinez şi se referă la The Epoch Times, NTD şi reţeaua radio Sound of Hope, trei organizaţii mass-media multilingve cu sediul în afară Chinei, care raportează în special cu privire la drepturile omului şi problemele politice din China. Niciuna dintre companii nu are afilieri formale cu Falun Gong.

Autorităţile chineze comuniste încearcă uneori să împiedice eforturile jurnalistice ale acestor companii mass-media şi le numeşte "forţe ostile."

Reprezentanţii New Tang Dynasty au spus că documentul a fost emis între 1 şi 21 septembrie, dar au menţionat că data şi o parte din text au fost modificate. Reprezentanţii NTD au declarat că documentul este autentic pentru că l-au obţinut dintr-o sursă de încredere şi pentru că limbajul folosit era identic cu cel găsit în circularele interne de partid.

"Din motive de siguranţă nu putem dezvălui persoana care ne-a dat acest document", a scris într-un mesaj Huang Wanqing, vicepreşedinte al programelor de ştiri de la televiziunea NTD. "Dar această persoană ne-a mai oferit informaţii şi înainte, ele fiind întotdeauna corecte. Suntem încrezători că e un document autentic. Evident, Partidul Comunist ne acordă multă atenţie."

The Epoch Times, NTD şi Sound of Hope au relatat în legătură cu modul în care o facţiune loială lui Jiang Zemin a încercat să recâştige puterea, pentru a se asigura că persecuţia împotriva Falun Gong va continua şi pentru a evita să fie trasă la răspundere pentru crimele comise în timpul persecuţiei.

Bo Xilai a fost figura cheie într-o conspiraţie care l-a implicat şi pe actualul şef al securităţii Zhou Yongkang, şi pe alţii. Ei au plănuit să-l înlăture pe Xi Jinping de la putere, după ce acesta devenea şeful PCC. Această conspiraţie a fost expusă atunci când fosta mâna dreaptă a lui Bo, Wang Lijun, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din Chengdu în februarie.

Rapoartele au tratat şi subiectul recoltării de organe pe viu de la zeci de mii de prizonieri de conştiinţă Falun Gong, efectuată de aparatul de securitate, membrii fracţiunii lui Jiang jucând roluri importante în cadrul comiterii acestor atrocităţi.

Rapoartele, editorialele şi analizele de ştiri ale ziarului The Epoch Times şi ale companiilor mass-media partenere au prezis cu exactitate evenimente viitoare din cadrul Partidului Comunist, inclusiv îndepărtarea lui Zhou Yongkang şi micşorarea puterii aparatului său de securitate, care a primit puteri enorme sub Jiang Zemin.

Cele trei companii de media au raportat şi despre semnificaţia diverselor schimburi de personal făcute de actualul şef al PCC, Hu Jintao, şi despre o contraacţiune a facţiunii lui Jiang, în ceea ce analiştii au numit o încercare din ce în ce mai inutilă de a recâştiga puterea.

Guo Jun, redactorul şef al ediţiilor în limba chineză a The Epoch Times, a declarat că "fracţiunea lui Jiang a înfiinţat un al doilea centru de putere în China şi a distrus sistemul juridic. Aceasta a accelerat prăbuşirea moralităţii publice şi a declanşat crimele îngrozitoare cu ocazia recoltării de organe pe viu. Cum poate societatea chineză să fie stabilă?" Ea a prezis că o revelaţie completă a amplorii crimelor împotriva Falun Gong va contribui la destrămarea regimului.

Howard Feng, Zi Tan şi Mu Qing au contribuit cu informaţii pentru elaborarea cestui articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe