Epavă antică de mare valoare, descoperită recent în Portugalia

Epavă
Epavă (bles.com)

În largul coastei Portugaliei, lângă Lisabona, au fost găsite rămăşiţele unei epave antice naufragiate, care a fost numită "descoperirea deceniului" de către directorul ştiinţific al proiectului, Jorge Freire.

Naufragiul pare să fi avut loc între 1575 şi 1625, la bordul navei scafandrii găsind condimente, inclusiv piper, ceramică de China din perioada Wanli (1573-1619) a dinastiei Ming şi un tip de carapace africană folosită în acea perioadă ca monedă în comerţul cu sclavi, numită "cowries". Pe navă se aflau, de asemenea, tunuri de bronz gravate cu stema portugheză şi o sferă armilară.

"Atât din punctul de vedere al conservării navei, cât şi al resurselor găsite pe ea, această descoperire are o mare valoare patrimonială", a afirmat Freire.

Jorge Freire a declarat pentru CNN că, având în vedere obiectele care se află pe navă, se presupune că aceasta sosea la Lisabona din India.

Epava a fost descoperită pe 3 septembrie a.c., la numai 12 metri adâncime, în cadrul unui proiect de cercetare subacvatic condus de Cascais, un oraş în apropierea Lisabonei, cu participarea Universităţii Nova din capitală, a Guvernului şi Marinei portugheze.

"Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului", a declarat Carlos Carreiras, primarul oraşului Cascais, la CNN.

„Faptul că această navă este recunoscută de către comunitatea ştiinţifică drept descoperirea deceniului, sau chiar a secolului, în domeniul arheologiei marine, este pentru noi o mare satisfacţie“, a menţionat primarul.

Unele obiecte au fost scoase din epavă din motive de siguranţă, deoarece erau expuse riscului distrugerii. Scafandrii vor continua să exploreze epava, iar cercetătorii "vor trebui să completeze munca pe teren cu cercetarea în arhivele noastre istorice, pentru a afla exact numele navei naufragiate", a spus Freire.