Enigma Chavez
Boala lui Hugo Chavez s-a transformat într-un impas politic pentru Venezuela. Este ceea ce a decis Curtea Supremă de Justiţie, care a prevăzut 'o continuitate administrativă' - care îl dispensează pe preşedintele reales să aibă nevoie de învestirea parlamentului - şi ca Chavez, ales pentru al treilea mandat din 2013 până în 2019, să se poată recupera 'tot timpul necesar'. Ascunderea informaţiei în vremuri de comunicare în reţea este un afront adus democraţiei: venezuelenii au dreptul să ştie adevărul, fie că sunt sau nu 'chavişti', notează luni ziarele El Pais şi La Razon.
Această tăcere a fost demult pusă la cale, iar pentru a o gestiona mai eficient, Chavez a decis poate să se opereze a patra oară de un cancer, a cărui natură nu se divulgă, în Cuba, ceea ce pe deasupra pune într-o lumină proastă sistemul medical venezuelean şi ratifică intenţiile fraţilor Castro de a influenţa destinul Venezuelei şi de a beneficia de petrolul său.
Este greu de spus, cu toată informaţia disponibilă, dacă Venezuela se află în faţa unei previziuni constituţionale privind 'o lipsă absolută' a preşedintelui şi care ar obliga regimul să convoace noi alegeri, în decurs de 30 de zile, ceea ce nici chaviştii nici opoziţia - care a suferit un eşec dur la recentul scrutin - nu îşi mai doresc. Sau dacă este vorba de o 'lipsă temporară', care le-ar da 'chaviştilor' o perioadă de respiro de 180 de zile.
Decizia Curţii Supreme a Justiţiei pare să arăte că 'aici nu s-a întâmplat nimic' şi nu a surprins pe nimeni. Regimul 'chavist' a epurat curtea de puţinii membri independenţi rămaşi şi controlează toate pârghiile puterii. 'Chavismul' domină complet statul prin intermediul petrolului, forţelor armate şi justiţie. Iar statul menţine o tăcere absolută privind starea de sănătate a preşedintelui. Dar ţara nu are la dispoziţie 'tot timpul necesar'.Boala prezidenţială amână decizii capitale - precum devalorizarea monedei - necesară pentru redresarea unei economii gestionată dezastruos de regim.
În orice caz nimeni nu pare interesat să tensioneze şi mai mult situaţia care ar putea degenera în haos. Ţara are nevoie de linişte. Iar enigma continuă. Pe contul său de Twitter, disidenta cubaneză Yoani Sánchez mărturiseşte că multă lume o întreabă despre Hugo Chávez, dar recunoaşte că nimeni nu are nicio informaţie şi că 'zidul secretismului este inexpugnabil'. Potrivit fostului ambasador al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Roger Noriega, este posibil ca Chavez să fie în moarte clinică. Lucru dezminţit însă de fratele său, Adan Chavez, care a asigurat că Hugo nu este în comă, că răspunde bine la tratament şi face în fiecare zi progrese spre recuperare.
Între timp, la Caracas au loc manifestaţii pro şi contra guvernului. În timp ce vicepreşedintele Nicolas Maduro se afla în vizită în Cuba, efective ale Gărzii Naţionale şi poliţiei au sufocat o manifestaţie a studenţilor. Forţele de securitate au încălcat autonomia universitară şi au pătruns în sediul Universităţi Los Andes, unde s-au refugiat 50 de studenţi care protestau împotriva deciziei Curţii de Justiţie care îi permite lui Maduro să deţină în continuare postul de vicepreşedinte, fără un decret prezidenţial în acest sens: 6 studenţi au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc.