SUA îşi schimbă strategia în Afganistan şi recunosc legalitatea mişcării talibane
Preşedintele SUA, Barack Obama, a dat publicităţii noua strategie afgană a SUA. În timpul negocierilor avute cu preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, liderul american a anunţat că ţara sa intenţionează să-şi retragă contingentul de bază mai devreme de termenul prestabilit. Mai mult, recunoscând practic drept forţă legală mişcarea Taliban care luptă împotriva americanilor, Obama a acceptat în premieră deschiderea unei misiuni a acesteia în capitala Qatarului, Doha. Oponenţii lui Barack Obama atenţionează: dacă SUA se vor îndepărta de la problemele afgane, de acest lucru vor profita talibanii, care râvnesc să revină la putere la Kabul, notează cotidianul rus Kommersant.
Negocierile dintre Barack Obama şi Hamid Karzai au devenit punctul culminant al vizitei de trei zile desfăşurate de liderul afgan în SUA, în timpul căreia cei doi preşedinţi au fixat priorităţile relaţiilor dintre ţările lor pentru următorii ani. Rezultatele negocierile au fost făcute publice în timpul unei conferinţe de presă susţinute de Obama şi Karzai la Casa Albă.
'Posibilităţi pentru pace şi prosperitate există astăzi în Afganistan mai multe decât erau când SUA au întrat în această ţară', a anunţat Barack Obama. În opinia liderului american, acesta este principalul rezultat al campaniei militare a SUA în Afganistan, demarată în urmă cu 12 ani, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Această intenţie a fost dezvăluită de Obama în timpul discursului său săptămânal adresat sâmbătă naţiunii. 'I-am lăsat pe talibani fără poziţiile lor de sprijin, iar obiectivul principal pentru care am declanşat acest război - să reuşim ca Al-Qaeda să nu mai folosească niciodată Afganistanul ca avanpost pentru un atac asupra SUA - va fi în curând atins', a dat asigurări Obama.
De altfel, în timpul negocierilor cu Hamid Karzai liderul american a recunoscut că Washingtonul nu şi-a atins chiar toate obiectivele. Cu toate acestea, el a confirmat decizia de a pune capăt acestui război extrem de nepopular în America. 'În lunile următoare voi da publicităţii termenele noii etape de retragere a trupelor, pentru ca până în 2014 războiul din Afganistan să fie încheiat', a spus Obama.
În pofida faptului că în timpul negocierilor termenele pentru retragerea celor 66.000 de militari americani nu au fost precizate, surse de la Casa Albă dau de înţeles: Obama speră să convină cu Pentagonul termene mai apropiate, cadrul retragerii din Afganistan şi în general să minimalizeze viitorul rol militar al SUA în zonă.
Potrivit experţilor, hotărârea lui Barack Obama de a accelera sistarea campaniei afgane este demonstrată şi de decizia sa făcută publică săptămâna trecută de a-l desemna ca ministru al apărării al SUA pe fostul senator republican Chuck Hagel, cunoscut adversar al vechii politici intervenţioniste a SUA.
Un alt rezultat al negocierilor dintre Obama şi Karzai care atestă schimbarea radicală a jaloanelor din politica afgană a SUA a devenit acordul de a institui o reprezentanţă a mişcării Taliban la Doha, pentru activizarea dialogului dintre Kabul şi opoziţia armată. Recunoscându-i practic pe talibani drept forţă legală, Barack Obama le-a solicitat să renunţe la lupta armată şi să se ralieze procesului politic, subliniază cotidianul rus menţionat.
De altfel, critici ai preşedintelui Obama din rândul republicanilor atenţionează: dacă în conformitate cu noua strategie SUA se vor înlătura total de la problemele afgane, de acest lucru vor profita tocmai talibanii, care râvnesc să revină la putere. În ceea ce priveşte apelul SUA adresat talibanilor de a conveni cu puterea de la Kabul asupra reconcilierii naţionale, el ar putea fi ignorat de această mişcare, pentru care viitoarea retragere a contingentului american va constitui un puternic stimul pentru revanşă, cu atât mai mult cu cât Karzai, văzut de partea radicală a talibanilor o 'marionetă a Occidentului', a declarat la Washington că nu consideră posibil să rămână la putere după alegerile prezidenţiale din 2014.