Emilian Frâncu, candidat USL la Primăria Râmnicu Vâlcea: Obiectivul meu - respectul pentru cetăţean (interviu)
Candidatul USL la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, senatorul Emilian Frâncu, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, dacă va câştiga competiţia electorală, rentabilizarea şi o privatizare cu un investitor strategic a combinatului petrochimic Oltchim vor fi prioritate zero. El spune că, în calitate de primar, obiectivul său va fi respectul pentru cetăţean.
De profesie inginer, Emilian Frâncu are 56 de ani. În perioada 2000-2009 a fost preşedintele PNL Vâlcea, iar din 2010 este lider al PNL Râmnicu Vâlcea.
AGERPRES: Ce obiective prioritare intenţionaţi să puneţi în practică în cazul în care veţi prelua mandatul de primar pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor?
Emilian Frâncu: Cred că obiectivul meu este respectul pentru cetăţean. Multe trebuie schimbate în modul de funcţionare a primăriei. Primarul, Consiliul local nu trebuie să mai activeze formal, acele şedinţe nu trebuie să fie unele aride de genul "Comisia 1, aviz favorabil!". Omul trebuie să ştie ce se votează, ce este acel punct de pe ordinea de zi. Trebuie să existe o transparenţă, un dialog efectiv între administraţie şi populaţie. Frâncu este un om al acestei abordări. Crin Antonescu la Râmnic nu degeaba a garantat pentru USL, pentru Ion Cîlea şi, respectiv, persoana mea. După mai bine de patru ani de aroganţă şi de "salvatori" impuşi cu forţa, e nevoie de simplitate şi de firesc. Ăsta este obiectivul meu ca primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, respect, modestie şi înţelegere.
AGERPRES: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, proiectele ce trebuie implementate pentru a rezolva problemele stringente ale cetăţenilor, ale comunităţii în general?
Emilian Frâncu: În primul rând trebuie finalizate de urgenţă cele începute. Nu e normal ca proiecte cu bani europeni să treneze de patru ani. Mi se pare lipsă de implicare. Deci trebuie urgentate lucrurile şi evident deschise alte fronturi noi. Râmnicul este o zonă metropolitană, deci nu poţi aglomera centrul cu absolut tot şi să laşi periferia încremenită. De aceea, urbanizarea pe axele Râmnicu Vâlcea - Olăneşti, Govora sau Călimăneşti este imperioasă. Avem periferii ale actualului municipiu încă în fază rurală. Sate fără trotuar, apă sau canal şi noi ne numim oraş european. Deci noi artere, o nouă infrastructură stradală, uniformizarea a proiectelor de investiţii, diversificarea transportului public, o regândire a traseelor, a orarelor. Nu este obligatoriu să cheltuieşti zeci de miliarde pe dungi galbene prin oraş. Acei bani pot fi investiţi în construcţia a cel puţin 300 de locuinţe sociale şi astfel jumătate din necesar ar fi rezolvat. Agentul termic va rămâne evident la un cost redus, mai ales dacă proiectul USL de creare a complexului energetic (CET plus Exploatarea carboniferă Berbeşti-Alunu) va fi pus în practică. Implicit, avem un preţ scutit de adaosuri.
În ceea ce priveşte investiţiile, problema care arde este Oltchimul, ministrul Chiţoiu (ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu - n.r.) a venit aici la Vâlcea, prima lui vizită, la invitaţia mea şi a lui Cristi Buican (preşedintele PNL Vâlcea - n.r.). Conversia acţiunilor, un credit avantajos şi o privatizare reuşită sunt priorităţi zero pentru mine la capitolul Oltchim. Doar în timpul mandatului Tăriceanu am susţinut Legea Oltchim. Investiţiile străine prin parteneriat public-privat sunt iarăşi o prioritate, eu am iniţiat acea lege. Sunt vicepreşedinte al Uniunii Interparlamentare, aşadar la Râmnicu Vâlcea vor putea veni delegaţii străine care automat vor aduce cu sine oameni de afaceri, pe lângă care eu voi face lobby să deschidă societăţi de producţie nu de retail. Nu doar cu parcuri industriale de import-export ridici competitivitatea şi salarizarea râmnicenilor, în cel mai bun caz, dimensionezi forţa salarială, dar cu minimul pe economie.
AGERPRES: Cum veţi aborda problema unităţilor de învăţământ preşcolar, a unităţilor sanitare, privind asistenţa socială, siguranţa cetăţeanului, salubritatea?
Emilian Frâncu: Până a vorbi de preşcolar, nu vreau să omit tema învăţământului universitar de stat. Râmnicul poate deveni o perlă a coroanei în acest domeniu. În afară oraşele universitare de tradiţie nu sunt cele mari, sunt cele geografic, spiritual plasate în zone excelente. Zona universitară Vlădeşti poate dezvolta oricând un învăţământ politehnic de vârf în domeniile energeticii, chimiei, mecanici sau informaticii. Ca primar, acesta este un deziderat, formarea unei elite academice la Râmnicu Vâlcea şi atunci şi gradul de dezvoltare social-urban va fi altul. După sine, colegiile liceale vor avea altă valorificare şi celelalte unităţi şcolare. Chiar şi părinţii vor avea o nouă viziune asupra educaţiei propriului copil. Am în vedere şi câte o cantină socială pentru fiecare cartier şi posturi de poliţie.
AGERPRES: Vă gândiţi la o redimensionare a taxelor şi impozitelor locale?
Emilian Frâncu: Exclus. Cei patru ani de criză economică, impozitele forfetare, tăierile salariale, concedierile mai mult sau mai puţin abuzive şi-au pus prea mult amprenta pe umerii populaţiei, încât ani buni de aici înainte trebuie să lăsăm omul să respire, ca după o boală lungă