Elveţienii adoptă noile sancţiuni UE aplicate Rusiei privind aurul, dar adaugă două excepţii la produse agricole şi petrol

(Sean Gallup / Getty Images)

Guvernul elveţian a impus, miercuri, noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, în conformitate cu ultimele măsuri ale Uniunii Europene privind aurul şi produsele din aur, a anunţat Consiliul Federal.

Guvernul a precizat că a făcut două noi excepţii în ceea ce priveşte tranzacţiile legate de produsele agricole şi livrările de petrol către ţări terţe, pe care le are şi UE, pentru a evita orice perturbare a canalelor de plată.

"Noile măsuri se referă în primul rând la interdicţia de a cumpăra, importa sau transporta aur şi produse din aur din Rusia. Serviciile în legătură cu aceste bunuri sunt, de asemenea, interzise", se arată într-un comunicat al guvernului citat de Reuters.

Acesta a precizat că Elveţia s-a angajat să abordeze criza alimentară şi energetică globală, menţionând că niciuna dintre măsurile împotriva Rusiei nu a fost îndreptată împotriva comerţului cu produse agricole sau alimentare între ţările terţe şi Rusia.

"Pentru a evita perturbarea canalelor de plată, Consiliul Federal (cabinetul) a făcut două noi excepţii în ceea ce priveşte tranzacţiile legate de produsele agricole şi livrările de petrol către ţări terţe, la fel ca şi UE", a precizat acesta.

Achiziţiile de ţiţei rusesc transportat pe mare de către companiile din UE şi exportul acestuia către ţări terţe sunt permise, dar, în conformitate cu modificările aduse sancţiunilor UE împotriva Rusiei, care au intrat în vigoare luna trecută, plăţile legate de astfel de transporturi nu vor fi interzise.

Guvernul elveţian a precizat că şi cea mai mare bancă rusă, Sberbank, are, de asemenea, activele îngheţate şi i s-a interzis să furnizeze fonduri, resurse economice sau servicii tehnice.

"Noi derogări sunt introduse pentru a asigura lichidarea ordonată a tranzacţiilor şi vânzarea filialelor Sberbank", a precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe