Efectul Ordonanţei Lăcomiei. Mare companie amână decizia privind o investiţie uriaşă

Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde, consideră OMV Petrom, care amână, aşadar, luarea unei decizii vizând o investiţie uriaşă.
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei"
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei" (Epoch Times)

OMV Petrom îşi amână decizia privind o posibilă investiţie în începerea producţiei de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, se arată în raportul oficial al companiei privind rezultatele financiare din 2018. Potrivit G4Media, motivul amânării este ”mediul legislativ actual” care nu oferă premisele necesare pentru o investiţie de o asemenea anvergură. Iar acest motiv este invocat în condiţiile în care guvernul a dat în prag de sărbători celebra OUG 114.

”Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, arată compania în raportul făcut public miercuri.

Petrom listează în raportul public şi principalele probleme legislative, printre care şi OUG 114.

– Legea privind activităţile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018;

– La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operaţiunilor noastre, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare, Petrom a anunţat un profit net de 4,078 miliarde de lei în 2018, semnificativ mai mare decât cel înregistrat în 2017 (2,489 miliarde de lei).

Articolul integral poate fi citit aici.