Efectul clasării dosarului 10 august: Petiţie online pentru demiterea lui Predoiu

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Pe internet a fost lansată o petiţie prin care premierului Orban i se cere demiterea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce dosarul 10 august a fost clasat parţial, clasarea ducând la exonerarea de orice răspundere a şefilor Jandarmeriei.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, această clasare este un uriaş eşec al Justiţiei iar Predoiu este parte din problemă, fiind cel ce a numit-o pe actuala şefă a DIICOT.

"Nu uităm că ministrul Cătălin Predoiu a numit-o pe actuala şefă DIICOT (instituţie care a clasat dosarul 10 August), Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ din partea CSM. De asemenea numirea Procurorului General Gabriela Scutea a fost făcută în ciuda avizului negativ al CSM care au afirmat că „(n.n Gabriela Scutea) nu îndeplineşte exigenţele necesare din perspectiva numirii în funcţia de procuror general”. Procurorul General Gabriela Scutea este cea în mâinile căreia este acum anularea clasării Dosarului 10 August", se arată în textul petiţiei.

În document se mai semnalează că "activitatea de ministru a domnului Cătălin Predoiu a fost presărată cu voturi şi poziţii controversate, dar lipsită de acţiuni concrete în ajutorul justiţiei, cum ar fi fost o poziţie clară pentru desfiinţarea controversatei secţii ’SS’ (Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie)".

Iniţiatorii petiţiei mai acuză că violenţele împotriva populaţiei paşnice prezente pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei a fost o acţiune premeditată de represiune din partea autorităţilor şi transmit că, dată fiind şi apropierea protestului din 10 august 2020 este în interesul guvernului PNL, dar mai ales al României, demiterea ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu.

Reamintim ca procurorii DIICOT au anunţat, miercuri, clasarea parţială a dosarului privind violenţele din 10 august şi declinarea unei părţi din acesta către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Mai exact, violenţele comise de jandarmi cu ocazia mitingului Diasporei urmează să fie cercetate de procurorii militari.

Pe de altă parte, şefii jandarmilor care au scăldat în gaze lacrimogene Piaţa Victoriei, respectiv maiorul Cazan, colonelul Cucoş şi colonelul Sindile au scăpat de acuzaţii şi de dosar.

DIICOT mai anunţă şi clasarea infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale. Această acuzaţie (de tentativă de lovitură de stat) a fost formulată de liderii PSD, plângerea la Parchet fiind făcută de Sebastian Cucoş, şef al Jandarmeriei.

Reamintim că dosarul 10 August a fost deschis de Parchetul Militar, ajungând ulterior la DIICOT, care cerceta acuzaţia de tentativă de lovitură de stat, pentru ca acum, la doi ani de la evenimente, o parte a lui să se întoarcă din nou la procurorii militari. Asupra modului în care DIICOT a instrumentat cauza au planat o serie de suspiciuni, opinia publică acuzând faptul că soţul şefei acestui parchet, Georgiana Hosu, are o relaţie de prietenie cu maiorul Paraschiv, supranumit fantoma albă. Paraschiv a fost unul dintre cei implicaţi în coordonarea jandarmilor pe 10 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne