Efect de bumerang. Putin ar putea pierde puterea după mobilizarea parţială, iar Rusia se va destrăma

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin mizează pe faptul că o infuzie iminentă de trupe nou recrutate poate schimba dinamica pe câmpul de luptă din Ucraina, însă analiştii spun că pierde timp, în timp ce operaţiunea sa militară se prăbuşeşte şi mai mult în faţa avansurilor ucrainene, iar realitatea din teren arată că e nevoie de mai mult decât de personal necopt pentru a recâştiga iniţiativă.

În ultimele zile, Putin a distras atenţia de la imaginea îngrozitoare a eşecurilor de pe câmpul de luptă prin orchestrarea de referendumuri, declararea de anexări şi ameninţări nucleare, scrie Washington Post.

Dar aceste maşinaţiuni politice de la Moscova, desfăşurate cu mult zgomot şi fanfaronadă, nu au reuşit să mascheze ceea ce se întâmplă cu adevărat pe frontul din Ucraina.

Analiştii militari sunt de acord că este puţin probabil ca mobilizarea a nu mai puţin de 300.000 de rezervişti să îl ajute pe Putin pe câmpul de luptă în câteva zile. Dacă va ajuta eventual Moscova în stabilizarea scenariului pe termen lung - până la sfârşitul toamnei, iarna şi primăvara - este o întrebare deschisă, au declarat aceştia.

Ce efect vor avea noile trupe de recruţi va depinde dacă acestea vor fi antrenate cu succes şi de modul în care armata rusă le organizează şi le desfăşoară.

"Oamenii nu sunt fasole. Unităţile nu sunt unităţi, decât pe o hartă", a declarat Frederick Kagan, membru senior şi director al proiectului privind ameninţările critice din cadrul American Enterprise Institute. "Dacă iei o grămadă de oameni supăraţi, demoralizaţi, speriaţi, neantrenaţi, le dai arme şi îi arunci în luptă, nu ai soldaţi".

Putin ar trebui să se concentreze în primul rând pe restabilirea funcţionalităţii primare de luptă pentru o armată cu elemente epuizate, care ar trebui să fie reechipată la scară largă, ceea ce este dificil, a declarat Kagan. "Înainte de a vorbi despre inundarea zonei cu oameni, vorbim cu adevărat despre restabilirea unităţilor de luptă la ceva asemănător cu capacitatea de luptă", a declarat el.

Cât de mult teritoriu pierd ruşii înainte de sosirea întăririlor nu depinde în totalitate de Moscova. Ucraina continuă să îi învingă pe ruşi pe două fronturi principale de mai bine de o lună. Nu este clar însă nici cât timp forţele ucrainene, care se luptă şi ele cu pierderi, pot menţine avansurile.

"Unul dintre cele mai dificile lucruri de ştiut este când să te opreşti", a declarat Christopher Doherty, membru senior al Center for a New American Security. "În momentul în care ai obţinut acest câştig uriaş, ţi-ai întins toată linia logistică, mulţi oameni au fost în luptă zile întregi. Există o lovitură psihologică pe care o obţii în urma victoriei şi a faptului că eşti în ofensivă, dar toată lumea rămâne fără energie la un moment dat."

În al doilea rând, Ucraina îşi menţine elanul. În est, forţele sale au recucerit oraşul Liman în weekend şi avansează mai adânc în zonele ocupate din zona Luhansk. Între timp, contraofensiva ucraineană în interiorul sudului s-a accelerat în ultimele zile, forţele deplasându-se în josul râului Nipru spre Herson.

Unde şi când se va opri în cele din urmă contraofensiva ucraineană poate depinde chiar de armament şi muniţie, o mare parte din aceasta provenind din Statele Unite.

Marţi, administraţia Biden a introdus un ajutor suplimentar de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, împreună cu 4 lansatoare de rachete HIMARS suplimentare, 16 obuziere de 155 mm şi 75.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm. Ucraina a solicitat rachete şi tancuri cu rază mai mare de acţiune, însă până acum nu le-a achiziţionat. Statele Unite au dedicat mai mult de 16,8 miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina din motivul că a început invazia rusă pe 24 februarie, în conformitate cu Casa Albă.

De obicei, Rusia avertizează cu privire la sancţiuni dacă Statele Unite şi aliaţii săi continuă să înarmeze Ucraina, însă s-a dovedit incapabilă să întrerupă deplasarea armamentului. Ministerul rus de Externe a declarat marţi că cantitatea de arme americane care este oferită Kievului a atins o "linie periculoasă".

Dezamăgirea cu privire eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă s-a infiltrat în sfera publică generală din Rusia, în primul rând prin intermediul canalelor Telegram, dar şi, în plus, uneori, la televiziunea de stat, gestionată cu stricteţe.

Bloggerul militar rus Maxim Fomin, care postează sub pseudonimul Vladlen Tatarski, a declarat într-un videoclip încărcat marţi pe Telegram că scenariul pentru forţele ruseşti "nu este grozav, ca să spunem aşa".

Rusia nu are suficiente forţe pe câmpul de luptă "pentru a rezolva decisiv problema ucraineană", a afirmat el, exprimându-şi îngrijorarea că recruţii care urmează să fie trimişi la înaintare în multe circumstanţe nu ar trebui să primească o pregătire corectă.

"Poţi să lupţi cu oameni nepregătiţi, dar vei avea pierderi mari", a declarat el.

Andrei Marochko, un oficial al miliţiei susţinute de Rusia în Luhansk, a declarat pentru emisiunea "60 Minute" a televiziunii ruse de stat că ucrainenii susţinuţi de NATO au lucrat cu capacităţi superioare de informaţii pe câmpul de luptă.

"Ei văd literalmente în timp real online, cu ajutorul sateliţilor, mişcările noastre, structurile noastre de fortificaţii", a declarat Marochko. "Acest lucru le oferă anumite privilegii şi face ca şansele lor de succes să fie mult mai mari decât ale noastre."

El a declarat că facţiunea rusă are mai puţine forţe decât ucrainenii în unele zone, oferind o justificare pentru ultima mobilizare a lui Putin.

Pierderea rapidă de teritoriu în Ucraina dezvăluie că armata rusă a fost epuizată

Există puţine indicii că vreuna dintre principalele probleme care au urmărit armata rusă de la începutul invaziei a fost rezolvată. Timp de luni de zile, aceasta s-a confruntat cu probleme în finalizarea atacurilor mixte de sol şi aeriene, în menţinerea trupelor cu o voinţă de luptă fluctuantă şi în organizarea unor coridoare logistice avansate pentru a duce provizii trupelor.

După mai mult de şapte luni, niciun comandant cu rol asumat al campaniei de marketing ruseşti nu a apărut în public, iar poveştile de până acum au condus la faptul că Putin intervine personal pentru a lua decizii privind câmpul de luptă. Cei care au o linie dură în interiorul Rusiei i-au atacat public pe generalii naţiunii pentru că au luat decizii proaste.

Problemele cu care se confruntă Putin în Ucraina sunt agravate de pericolele de pe plan intern. Mobilizarea a făcut ca lupta din Ucraina să devină reală pentru o mulţime de ruşi care nu prea îi acordau atenţie.

Rezultatul este mai probabil să fie mult mai mulţi ruşi - împreună cu cei care au fii, fraţi şi soţi care caută informaţii despre cum se descurcă forţele ruseşti.

"Le-au dat oamenilor un motiv să acorde atenţie la ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă", a declarat Sam Greene, profesor de politică rusă la King's College din Londra. "Atunci când nu eşti trimis acolo, poţi doar să iei ştiri de la televizor, iar televizorul nu îţi va spune prea multe. Acum, dintr-o dată, contează pentru tine".

În acelaşi timp, statul rus a bâjbâit în executarea recrutării, chemând bărbaţi care ar fi trebuit să fie lăsaţi la vatră.

Rusia şi-a restructurat armata în urmă cu 10 ani şi a desfiinţat o mare parte din sistemul de mobilizare, care era costisitor de menţinut şi considerat în mare parte inutil, a declarat Dara Massicot, cercetător senior în domeniul acoperirii la Rand Corp.

Massicot a declarat că există puţine detalii publice de încredere despre modul în care Rusia intenţionează să antreneze şi să desfăşoare recruţii, ceea ce face să fie prea devreme pentru a spune cu exactitate ce fel de efect este mai probabil să aibă mobilizarea. Ea a declarat că este mai probabil ca noile trupe să aibă o funcţionalitate de luptă slabă, însă ar putea debloca personalul din spate pentru a lupta la înaintare, presupunând că există trupe de deblocat.

"Crearea unui batalion de tancuri din aceşti băieţi va merge aşa cum ne-am aştepta cu toţii", a declarat Massicot. "Dar dacă îi folosesc într-un rol auxiliar său într-un rol non-combat în teritoriile ocupate, probabil că există un beneficiu semnificativ pentru ceea ce încearcă să facă - adică să reziste."

Scenariul a demonstrat limitele abilităţii lui Putin de a gestiona caracteristicile autorităţilor sale personale şi ale armatei.

"Unul dintre lucrurile pe care ar fi trebuit să le învăţăm prin acest lucru este că există lucruri pe care Putin nu le ştie - unul dintre acestea este cât de bună este armata sa, cât de eficient este statul său", a declarat Greene. "El nu a mai încercat niciodată aceste lucruri. Deci, el nu va şti cât de eficient va funcţiona până când nu va fi împins la limită".

Putin ar putea pierde puterea, iar Rusia se va destrăma

Dacă Rusia va pierde războiul din Ucraina, consecinţa ar fi că Putin ar fi detronat, iar puterea Rusiei în lume s-ar diminua, făcând loc unei confruntări între NATO şi China, crede Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

Conflictul se va încheia atunci când Moscova se va declara învinsă, având urmări în toată Rusia şi în regiune. Asta ar însemna că puterea rusă se va disipa nu doar în ţări precum America de Sud şi Africa - unde a trimis anterior mercenari, a acordat împrumuturi şi a construit infrastructură - ci şi în foştii sateliţi sovietici Kazahstan, Georgia şi Armenia, consideră Sevimlisoy.

Cât despre Rusia, ţara s-ar putea destrăma din cauza luptelor interne, cu regiuni care vor încerca să se desprindă de sub controlul Moscovei, în timp ce vulturii de la Kremlin se vor întoarce unul împotriva celuilalt şi vor lupta pentru tronul lui Putin.

Expertul crede că o eventuală pierdere a războiului ar declanşa o luptă internă pe toate planurile şi mai ales între armată şi servicii, în timp ce Rusia ar fi ameninţată cu destrămarea după ce regiuni ale sale ar cere separarea. De asemenea, Rusia şi-ar pierde influenţa asupra sateliţilor ex-sovietici care şi-ar căuta aliaţi în alte părţi ale lumii.

„Cred că prăbuşirea va veni din cauza luptelor interne între serviciile de informaţii şi armată“, susţine Alp Sevimlisoy.

Deşi perspectiva unei Ruşii fără Putin a părut cândva o fantezie, în opinia lui Sevimlisoy preşedintele rus nu are aproape nicio şansă să supravieţuiască unei înfrângeri în Ucraina.

„Nu văd niciun viitor pentru Putin dacă pierde războiul. Cum să te întorci la poporul tău după asta? După ce ai transformat hrana şi energia în arme, cum să te mai întorci pe scena mondială după asta?”, a observat analistul.

Mulţi sunt de părere că succesorul cel mai probabil este Serghei Narîşkin, şeful serviciului de informaţii externe, care este mult mai dur decât Putin în ceea ce priveşte Occidentul.

Consecinţa ar fi că misiunea NATO va fi de a „ţine în frâu Rusia şi forţele armate ruseşti", afirmat Sevimlisoy, dar, de asemenea, „am lucra pentru a înfrâna China".

Între timp, puterea Moscovei asupra statelor satelit ex-sovietice - Azerbaidjan, Kazahstan şi Kârgâzstan - ar scădea, iar influenţa Rusiei s-ar destrăma mult mai departe, în Africa şi America de Sud, unde Putin a sprijinit regimuri dictatoriale cu mercenari, împrumuturi profitabile şi acorduri comerciale.

In consecinţă, NATO trebuie să fie pregătită să concureze în toate aceste zone pentru a nu le pierde în faţa dominaţiei Beijingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe