Edward Snowden, ca un 'cartof fierbinte' pentru Putin
Vladimir Putin 'nu intenţiona în mod serios să-i ofere azil politic programatorului american Edward Snowden, fost consultant al serviciilor de informaţii americane, iar acest lucru 'atestă raţionalismul' preşedintelui Federaţiei Ruse, în opinia politologului rus Lilia Şevţova.
Liderul rus a lăsat foarte clar de înţeles că ţara sa nu va întreprinde niciun pas care ar putea duce la deteriorarea relaţiilor cu SUA, unele şi aşa destul de reci. Nimeni nu doreşte un nou război rece din cauza lui Snowden, îşi exprimă convingerea Şevţova, într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Tagesanzeiger şi preluat de Inopressa.ru.
Serviciile secrete ruse şi cele chineze 'au scos din fostul colaborator al serviciilor secrete americane tot ce se putea', iar acum ele nu au nevoie de el şi din acest motiv acesta se află de atâta vreme în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo. Astfel, Snowden a devenit 'o povară' pentru ruşi, subliniază politologul.
Edward Snowden ar fi reprezentat o valoare cât de mică dacă putea fi preschimbat cu cineva din SUA. Deocamdată însă astfel de candidaturi nu există şi din această cauză Snowden este pentru Putin ca un 'cartof fierbinte'. Cel mai mult Putin ar dori să-l trimită pe Snowden cu primul avion, este de părere Şevţova.
Pe de altă parte, Edward Snowden a subminat autoritatea preşedintelui american Barack Obama, subliniază interlocutoarea ziarului elveţian. În opinia sa, în prezent Barack Obama se află în aceeaşi situaţie în care se afla preşedintele Richard Nixon în 1972 în timpul scandalului Watergate.
Cu toate acestea, pentru Putin este cu mult mai important un alt aspect: SUA, considerate întotdeauna un model al civilizaţiei liberale occidentale, s-au dovedit incapabile să apere valorile corespunzătoare. 'Ele s-au discreditat şi acum nu vor mai putea vorbi despre încălcarea drepturilor omului şi să arate cu degetul spre China, Rusia şi spre alte regimuri totalitare', a declarat Lilia Şevţova pentru cotidianul elveţian. Din acest punct de vedere, Snowden 'i-a făcut un serviciu lui Putin', punctează analista.
În ceea ce priveşte viitorul lui Edward Snowden, Şevţova se îndoieşte că acesta va rămâne în Rusia şi aminteşte de soarta unuia dintre cei mai cunoscuţi spioni sovietici, Kim Philby. După ce a venit în Uniunea Sovietică, acesta din urmă a început să bea şi a murit în singurătate.
Dacă Snowden va rămâne în Rusia, el va avea o soartă tristă: se va afla sub supravegherea serviciilor speciale, va fi decuplat de la lumea exterioară, iar serviciile secrete ruse vor încerca să se folosească de talentul şi cunoştinţele sale în scopuri proprii. Însă, dacă Snowden se va duce într-o ţară din Occident, el va fi extrădat imediat în SUA. 'Ce soartă tristă!', conchide Lilia Şevţova.