Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia din fruntea SRI ca să nu se "pietrifice în funcţie"

Eduard Hellvig
Andrei Pricopie
03.07.2023

Eduard Hellvig a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi dă demisia din fruntea Serviciului Român de Informaţii. Motivul invocat este că şi-a îndeplinit toate obiectivele pe care le avea şi nu vrea să se "pietrifice în funcţie".

"E momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite, prin urmare pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu preşedintele României, cărui îi mulţumesc şi cu acest prilej pentru susţinerea constantă acordată de a lungul acestor ani", a declarat Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig a susţinut că Iohannis a înţeles pe deplin raţiunile din spatele deciziei sale şi a ţinut să le împărtăşească şi cu românii.

"Este o cutumă greşită la noi că cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi de majoritatea celor care deţin puterea. Nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele din diverse motive personale. E în primul rând un gest de sănătate democratică pe care îl fac, este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de Serviciu de Informaţii să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care la avut", a explicat Eduard Hellvig.

"Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect legitim dezbătut în spaţiul public. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunerea la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Consider că din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există niciun raţionament să continui să ocup această funcţie. Am reuşit restructurarea instituţiei, am promovat o nouă generaţie în funcţiile de conducere şi am pus la dispoziţia societăţii informaţii din Arhivele Fostei Securităţi", a adăugat Eduard Hellvig.

Declaraţii integrale în materialul video.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor