Economistul Nouriel Roubini califică drept "iluzorii" previziunile privind o recesiune superficială

Analistul economic, Nouriel Roubini
Analistul economic, Nouriel Roubini (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, crede că SUA se îndreaptă spre o recesiune profundă şi a declarat că afirmaţiile potrivit cărora recesiunea va fi uşoară sunt "iluzorii".

"Există multe motive pentru care vom avea o recesiune severă şi o criză financiară şi de îndatorare severă. Ideea că aceasta va fi scurtă şi superficială este total iluzorie", a declarat Roubini, luni, la Bloomberg TV.

Analistul economic a prognozat o recesiune profundă şi cu impact, ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor şi a ratelor ridicate ale datoriilor în urma pandemiei COVID-19.

Spre deosebire de recesiunea din anii 1970, când rata datoriei a fost scăzută în ciuda "stagflaţiei" - o combinaţie de creştere stagnantă şi inflaţie ridicată - datoria naţională a crescut vertiginos din 2008 şi a fost urmată ulterior de o perioadă de inflaţie scăzută din cauza unei crize a creditelor şi a unui şoc brusc al cererii, a spus el.

"De data aceasta, avem şocuri stagflaţioniste negative ale ofertei agregate şi rate ale datoriei care sunt ridicate din punct de vedere istoric. În recesiunile anterioare, precum ultimele două, am avut parte de o relaxare monetară şi fiscală masivă. De data aceasta, intrăm în recesiune prin înăsprirea politicii monetare. Nu avem spaţiu fiscal", a spus Roubini.

Roubini este directorul general al Roubini Macro Associates şi şi-a câştigat porecla "Dr. Doom" pentru previziunile sale sumbre.