Economist: Ciolacu, veleitarul de TikTok cu tatuajul, se comportă ca un valutist. E de manual cum fură de la populaţie
Analistul economic Radu Soviani a atras atenţia, într-o emisiune B1 TV, că atunci când majorezi taxele de pe o zi pe alta, ignorând complet prevederile din Codul Fiscal, înseamnă că "eşti disperat". Măsurile luate intempestiv de Guvernul Ciolacu au lovit în plin zeci de mii de companii şi sute de mii de angajaţi. Va urma o majorare a preţurilor şi implicit o "spirală inflaţionistă", iar consecinţa va fi decapitalizarea economiei şi decapitalizarea populaţiei.
Jurnalistă: Da, da, sunt multe în economia românească despre care dvs. şi alţi analişti spuneau că nu vor merge niciodată. Şi totuşi au făcut nişte anomalii până acum, de-aia mă gândesc. Ok, poate nu merg potrivit principiilor corecte din punct de vedere economic. Dar ce au în cap, de fapt?
Radu Soviani: Nu ştiu cum să spun, dar pot să spun aşa. În România, conform statisticilor internaţionale, la nivelul Uniunii Europene, la nivelul OECD, este cea mai mare fraudă de TVA din toată Uniunea Europeană. Adică, golul de TVA este de 37%!
Adică, din 100 de lei TVA pe care statul român ar trebui să încaseze, încasează doar 37%. Spre comparaţie, Uniunea Europeană, din 100 de lei pe care trebuie să încaseze, pe medie încasează 5%. Următoarea, Grecia, din 100 de lei pe care ar trebui să încaseze, încasează 15%! În România, este aproape de 3 ori mai mare frauda evaziunea fiscală pe TVA decât Grecia şi de 7 ori mai mare decât în Uniunea Europeană. Deci, banii există. Golul ăsta de TVA de 37% înseamnă între 2,5% şi 3% din PIB!
Deci, dacă ar încasa, nu spun 100% TVA-ul, dar măcar la nivelul Uniunii Europene, atunci deficitul ăla, în loc de 8,7%, ar fi undeva la 5,5%. Şi n-ar mai trebui să ia măsuri ad-hoc pompieristice de azi pe mâine, care, până la urmă, vor bulversa economia. Banii sunt, doar că sunt în alte buzunare şi în acele buzunare sunt protejaţi instituţional!
Deci, asta este în cap! Normal că te gândeşti, nu? Ce business pot să faci în România? Primul care-mi vine este să-mi fac o companie de raft, dacă aş avea şi eu, dacă aş fi nepot de prim-ministru, şi să vând compania de raft, respectiv la nu ştiu ce companie cehească, după ce eu, ca nepot de prim-ministru, fără să fiu avantajat de unchiul meu, am obţinut un ajutor de stat de câteva zeci de milioane, sute de milioane, şi pe urmă să fac din pix pe compania de raft respectivă să fac câteva zeci de milioane de lei, dacă nu de euro, profit! Deci, cam asta este în cap!
Pentru că eu mă uit la acţiunile lor şi la ceea ce ne năpăstuiesc pe noi ca populaţie. Impozite, de pe o zi pe alta. Pragul la micro-întreprinderi - ce era ruşinos să-l anunţe mai devreme? De ce l-au anunţat abia acum? Toate astea sunt semne de disperare pe care eu le-am mai văzut în economia României.
Jurnalistă: Sunt semne de disperare şi de nepăsare faţă de reacţia unei populaţii în legătură cu care nu mai au nicio responsabilitate. Pentru că ne-a spus domnul Ciolacu, eu anul ăsta nu mai vreau să fiu popular. Nu e nimic în avantajul populaţiei, cel puţin pentru moment, la ce să se aştepte populaţia?
Radu Soviani: Păi la o perioadă de incertitudine, din păcate la o asemenea incertitudine nu a mai avut de foarte... sau din fericire nu a mai avut o asemenea incertitudine de foarte, foarte mult timp. Dar ei au făcut o majorare de fiscalitate enormă peste noapte. Adică, atunci când majorezi ratele de dividende, de impozitarea dividendelor de la 8% la 10% pentru toate companiile din România. Sute de mii de companii din România. Pentru cei care investesc la bursă. Pentru toţi cei care urmăresc să fructifice capitalul într-un alt fel. Nu spun e bine, e rău. Dar când majorezi după o zi, pe alta, înseamnă că eşti disperat.
Când după o zi, pe alta, tai facilităţile fiscale pentru zeci de mii, poate o sută de mii de oameni care au mai rămas cu facilităţi fiscale în IT, astea se vor răzbuna pe cine? Pe populaţie! Dacă era un moment mai prost de eliminare a facilităţilor din IT, pe ăla l-au găsit, păi cel mai prost moment. Iar dacă nu pleacă, se vor simţi efectele unde? În preţuri! Pentru că preţurile, în urma unor motive obiective, majorare de taxe semnificativă pentru IT, îşi va însemna telefonie mobilă mai scumpă, comunicaţii mai scumpe, televiziunea mai scumpă. Tot ceea ce înseamnă IT va avea motive să se scumpească. Iar asta înseamnă inflaţie, nu că vine energia şi s-a scumpit odată energia.
Apropo, după ce s-a scumpit energia, au uitat să dea preţurile în jos şi să scadă semnificativ preţurile la energie. Asta înseamnă inflaţie care se transmite nu în bunuri, ci în servicii. Şi atunci, la rândul meu, eu, companie care beneficiază de servicii de IT, voi încerca şi eu mai departe să-mi transmit preţurile mai mari venite dinspre sectorul IT spre clienţii mei, care poate vor putea să plătească, poate nu vor putea să plătească.
Şi atunci asta va crea o spirală inflaţionistă şi, cum să spun, îi va aduce în fericirea pe care o vor ei, ca România să ţină pe termen lung cele mai ridicate rate de dobândă din Uniunea Europeană. Cu ce consecinţă? Cu consecinţa decapitalizării economiei şi decapitalizării populaţiei. Deci, dacă ar exista vreun manual cum să-ţi decapitalizezi economia şi cum să furi de la populaţie, exact măsurile pe care le iau dânşii sau le anunţă şi modul în care le iau şi le anunţă, exact asta am găsi în primele pagini ale acelui manual. Dar este categoric o formă de dispreţ pentru populaţie! Păi vine şi mă roagă pe mine, ştiţi, să fie un pic de patriotism să nu majorăm preţurile.
Da', Codul Fiscal, domnule Marcel, veleitarul de TikTok cu tatuajul, Codul Fiscal spune că de regulă se majorează taxele după şase luni de la anunţ. Deci tu vii şi, ca un, cum să spun, un valutist, cu TVA-ul şi cu taxele. Cum erau la Patria, după Revoluţie imediat, dolarul deasupra, hârtii de ziar dedesubt şi erai păcălit acolo, aşa fac şi dânşii în momentul de faţă!
Şi vii şi spui, vă rog eu şase luni să nu majoraţi. Şi ce să fac atunci? Să mă duc să mă împrumut la dobânzile cămătăreşti ţinute sus de domnul Isărescu, ca să îi dau crezare unui veleitar de TikTok, care a găsit locul liber lăsat de alt veleitar de TikTok şi acum stă pe TikTok în loc să facă performanţă.