Ecologiştii şi medicii sunt îngrijoraţi de calitatea apei din Moldova
Viceministrul Mediului, Valentina Ţapiş a vorbit despre necesitatea implementării unui şir de cerinţe normative internaţionale faţă de calitatea apei în cadrul proiectului "Apa şi sănătatea". Acestea se referă atât la calitatea apei în Moldova cât şi la riscurile fenomenului secetei.
Potrivit ei, apa potabilă din Moldova este poluată în proporţie de 90 %.
"Noi, în general, putem să rămânem fără apă potabilă dacă nu ne vom preocupa de starea râurilor Nistru şi Prut, care asigură peste 80 % din necesităţile de apă ale populaţiei şi complexului economic din ţară. Sunt singurele râuri a căror apă, deocamdată este bună de băut. Restul resurselor de apă - peste 3000, nu sunt bune din cauza indicatorilor chimici", a spus ea.
Ţapiş a declarat că şi problema secetei este actuală pentru Moldova. Cu atât mai mult cu cât acest fenomen a devenit sistematic în republică.
"Pentru a depăşi acest fenomen, noi colaborăm cu specialiştii elveţieni. În baza lucrărilor analitice comune de studiere a situaţiei şi minimalizării efectelor, va fi semnat un acord de colaborare între cele două ţări", a menţionat ea.
Potrivit Infotag, în luna aprilie, experţii moldoveni au ajuns la concluzia că râul Bâc (una din arterele acvatice ale Chişinăului) este o sursă de apă moartă unde nu mai sunt condiţii de dezvoltare a florei şi faunei.