După percheziţiile DNA, rafinăria Lukoil Ploieşti şi-a întrerupt activitatea

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Rafinăria Lukoil Ploieşti şi-a întrerupt activitatea vineri, la o zi după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat percheziţii pe platforma, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Potrivit unor surse din interiorul rafinăriei citate de Agerpres, procesul de oprire a instalaţiilor a început vineri după-amiază şi va fi finalizat în următoarele 24 de ore.

Contactaţi pe filiera oficială de Agerpres, reprezentanţii companiei nu au dorit să comenteze informaţia.

"Nu confirm, nu infirm, nu comentăm. Nu dorim să comentăm", a declarat Dana Dănulescu, specialist principal relaţii publice în cadrul Grupului Lukoil.

Reamintim că joi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti informa că a desfăşurat în cursul zilei respective o serie de percheziţii la rafinăria Lukoil din oraş într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat fiind de circa 230 de milioane de euro.

"O echipă complexă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova se află în desfăşurarea unui număr de 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, SC LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA SRL, SC LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE SRL, SC AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA SRL, SC TP LOG SERVICES SRL, toate situate în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova", informa Parchetul printr-un comunicat citat de "Actualitatea Prahoveană."

Prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 de lei (230 de milioane de euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 de lei (112 milioane de euro) şi 533.598.577 de lei (118 milioane de euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, mai susţin procurorii.

În documentul citat se precizează că activităţile de urmărire penală care vizează probarea participaţiei penale a suspecţilor din dosar au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul este instrumentat de procurorul Mircea Negulescu şi de ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Prahova.