Dungaciu: Nemulţumirea faţă de viaţa politică din Franţa, cauză a prezenţei la vot mai mici ca în 2007

Epoch Times România
22.04.2012

Participarea mai scăzută la prezidenţialele din Franţa,faţă de 2007, poate fi explicată prin nemulţumirea faţă de viaţa politică internă-şi poate din Europa, a explicat pentru NewsIn Dan Dungaciu,preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Un alt factor "este că votul francezilor este în bună măsură negativ, în sensul în care o bună parte din votanţii lui Sarkozy vor să nu vină socialiştii la putere, şi invers", a declarat Dungaciu.

"Acest tip de atitudine nu creează o mobilizare maximă, de aceea ne putem aştepta la o rată de participare scăzută. Mai ales că circa 30% dintre francezi votează cu extremele, deci tot un vot de blam pentru aşa numitul mainstream politic", consideră analistul.

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa era, la ora locală 17 (18 ora României), de 70,59%, în scădere faţă de 2007, a anunţat Ministerul de Interne. Astfel, în 2007, până la aceeaşi oră, votaseră 73,87% din francezi.

Rata finală de participare în primul tur de scrutin din urmă cu cinci ani a fost de 83,77%.

Circa 44,5 de milioane de francezi cu drept de vot, din întreaga lume, au fost chemaţi duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, după o campanie electorală dominată de problemele economice.

Zece candidaţi s-au înscris în cursă, deşi doar doi dintre ei, preşedintele Nicolas Sarkozy şi candidatul socialist Francois Hollande, au şanse reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor