Dumitru Alaiba: Obiectivul stării de urgenţă nu a fost atins. Guvernul s-a ocupat cu orice, dar nu cu combaterea pandemiei

.
. (pixabay.com)

Guvernul de la Chişinău a avut un obiectiv în cele două luni de stare de urgenţă, şi anume să reducă avântul pandemiei, însă a eşuat, pentru că a avut şi alte priorităţi, deloc urgente, a punctat deputatul PAS Dumitru Alaiba la sfârşit de carantină.

În context, acesta a amintit despre schemele de contrabandă pe care a încercat cu disperare prim-ministrul Ion Chicu să le treacă, prin asumarea răspunderii, de votul Parlamentului, însă nu i-a reuşit datorită Curţii Constituţionale, şi anume magazinele Duty-free la trecerea frontierei cu Transnistria, taxele din resurse naturale, scheme, înţelegeri, atacuri şi minciuni, târguri cu instituţii, numiri şi demiteri. Toate astea au distras atenţia executivului de la prioritatea zero

„Două luni în urmă, Guvernul a solicitat declararea stării de urgenţă. De ce era necesar? Din argumentele Guvernului, ca să gestionăm pandemia de COVID-19 şi să prevenim răspândirea ei. Simplu spus, obiectivul Guvernului ar fi fost să aplatizeze curba („flatten the curve”).

Guvernul avea un obiectiv major – să reducă numărul de infecţii noi pe zi, ca să avem cât mai puţini oameni în spitale. Pentru că nu poţi opri virusul. Dar îl poţi încetini. Mai puţini oameni în spitale = mai puţină presiune pe sistemul medical, inclusiv mai puţini medici infectaţi”, a scris Alaiba într-o postare pe blogul personal.

Pentru a atinge acest obiectiv, Guvernul a solicitat puteri adiţionale - declararea stării de urgenţă -, probabil din motiv că puterile legale de care dispune nu erau suficiente, a punctat parlamentarul basarabean, ceea ce înseamnă că exista un set de măsuri planificate pentru curmarea pandemiei.

Nu aveau nici un plan însă, a adăugat Alaiba,întrucât nu s-a prezentat un plan de decizii de urgenţă care urmau a fi luate. Mai mult, premierul a afirmat că nu vin cu măsuri concrete fiindcă situaţia se schimbă „de la oră la oră”, adică, a adăugat deputatul PAS, „ei nici nu consideră că trebuie să aibă un plan. Au intrat în stare de urgenţă cu o strategie simplă – să improvizeze. Pe mine nu m-au convins”.

Haideţi să vedem cum ne-am isprăvit în atingerea acestui obiectiv important. Mai jos evoluţia numărului de cazuri active în Moldova. Starea de urgenţă a fost declarată pe 17 martie 2020. Cum a evoluat pandemia?

Evoluţia numărului de infectări în Moldova, comparativ cu state din vecinătate
Evoluţia numărului de infectări în Moldova, comparativ cu state din vecinătate (alaiba.md)

Deşi Republica Moldova a ieşit din starea de urgenţă naţională şi a trecut la stare de urgenţă în sănătate publică cu păstrarea anumitor restricţii pe care cei mai mulţi cetăţeni, dar şi oficiali de rang înalt, nu le respectă, pandemia e în plin avânt în aceste zile.

De asemenea, Alaiba a punctat că măsurile aplicate de Guvernul de la Chişinău au fost ineficiente, întârziate şi proaste, iar unele din ele au fost chiar parţiale şi iresponsabile. Până la urmă nici rezultate nu au adus, iar consecinţele sunt criminale.

„Obiectivul stării de urgenţă nu a fost atins. Guvernul a eşuat să protejeze populaţia, chiar dacă a primit tot instrumentariul pe care l-a solicitat. În schimb, s-au ocupat cu orice vrei, dar nu cu combaterea pandemiei. Această guvernare sunt principalul pericol cu care ne confruntăm. Din cauza lor plătim un cost mult prea mare”, a conchis parlamentarul de la Chişinău

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe