Duelul Santorum-Romney îi plictiseşte pe americani
Campionul valorilor familiale, Rick Santorum, a câştigat marţi alegerile primare republicane din Alabama şi Mississippi, favoritul, Mitt Romney, situându-se doar pe locul al treilea. Învingându-l pe Newt Gingrich în statele din Sud şi pe multimilionarul de pe coasta de Est, care a cheltuit de la trei la cinci ori mai mulţi bani decât el în cele două state, Rick Santorum dovedeşte că el este acum adevăratul rival al lui Mitt Romney, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri.
Dar, aşa cum îi aminteşte echipa lui de campanie, candidatul din Massachusetts are votul mai multor delegaţi şi deţine un avantaj matematic pe care Santorum nu poate practic să-l recupereze, doar dacă Newt Gingrich se retrage din cursă, iar acesta a declarat că nu intenţionează acest lucru pe moment.
Cursa pentru desemnarea unui candidat la preşedinţie se pare că va mai dura până în luna iunie, iar Mitt Romney nu are certitudinea că va putea atinge cifra magică de 1.144 delegaţi. Această cursă va opune un ultraconservator radical, Rick Santorum, care nu prea este agreat de conducerea republicanilor, şi un moderat mormon, Mitt Romney, care nu reuşeşte să convingă aripa conservatoare a partidului.
'Conservatorii trebuie să se unească', a spus Rick Santorum în discursul său după victoria din Louisiana. Un apel indirect lansat lui Newt Gingrich ca să abandoneze cursa. Mitt Romney a declarat atunci că Santorum a ajuns la 'finalul disperat' al campaniei sale. Prelungirea interminabilă a acestei campanii nu este nici în favoarea acestuia, nici a Partidului Republican, a declarat pentru CNN fostul purtător de cuvânt al lui George Bush, Ari Fleisher.
Potrivit lui Fleisher, există riscul ca alegătorii să se plictisească, candidaţii se vor strădui tot mai mult ca să obţină fonduri, iar Mitt Romney este perceput acum de opinia publică drept un candidat neautentic, care este gata să facă orice ca să câştige. Mass-media ironizează fără încetare, în cele mai mici detalii, atitudinea sa schimbătoare. Într-un stat spune că nu-i place pisica de mare, iar în altul afirmă că o adoră. Fostul om de afaceri, care mănâncă cereale înainte de culcare, şi-a descoperit o nouă pasiune pentru o specialitate culinară din Sud numită 'grit' (un fel de porridge), ceea ce i-a atras multe ironii. Şi totuşi, potrivit unui sondaj, aproape toţi alegătorii din Sud consideră că Romney este cel cel mai potrivit ca să-l învingă pe Obama în noiembrie. Problema este dacă el va şti că-i motiveze pe alegătorii Tea Party şi pe creştinii evanghelici împotriva unui preşedinte care continuă să fie carismatic în pofida faptului că electoratul său este decepţionat.
Din ce în ce mai multe voci îl îndeamnă pe Mitt Romney să facă mai mult ca să-şi pună în valoare adevăratele sale atuuri - buna cunoaştere a problemelor economice, o moralitate desăvârşită - şi să fie mai deschis faţă de mass-media, ţinute prea mult la distanţă, dacă vrea să-şi atragă simpatia acestora. Următoarea etapă crucială va fi la 20 martie, în Illinois.