Duch — tortionar al regimului Khmerilor Rosii — va efectua 19 ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii

Tortionarul Kaing Guev Eav – cunoscut ca Duch – unul dintre cei mai renumiti ucigasi ai regimului Khmerilor Rosii din Cambodgia, a fost condamnat la 19 ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii, incluzand exterminare, crima, sclavie precum si o multime de alte “incalcari grave ale Conventiei de la Geneva.”
Kaing Guev Eav, cunoscut ca si "Olandezul", sta in sala de tribunal in Phnom Penh, in 26 iulie 2010. Fostul sef de inchisoare a fost condamnat la 35 de ani de puscarie pentru administrarea si monitorizarea torturarii si executarii a peste 15.000 de oameni la renumita inchisoare S-21 in timpul regimului Khmerilor Rosii din Cambodgia.
Cindy Drukier
27.07.2010

Tortionarul Kaing Guev Eav — zis si Duch — unul dintre cei mai infami asasini folositi de regimul maoist al Khmerilor Rosii din Cambodgia, a fost condamnat luni pentru crime impotriva umanitatii, incluzand exterminare, crima, sclavie precum si o multime de alte “incalcari grave ale Conventiei de la Geneva.”

El a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare de catre Camerele Extraordinare ale Tribunalelor din Cambdogia (ECCC), dar va efectua doar 19 dintre ei. Sentinta a fost redusa cu 5 ani pentru a compensa cei 8 ani de “detentie ilegala” la care afost supus de catre tribunalul militar, intre 1999 si 2007, si i s-a oferit credit pentru timpul pe care l-a petrecut inchis.

In timp ce ECCC a descris crimele comise de Duch impotriva a cel putin 12.273 de victime ca fiind “socante si atroce”, Camera a declarat ca decizia asupra severitatii sentintei a luat in considerare “toate circumstantele cazului.”

Aceste circumstante au inclus cooperarea lui Duch cu Camera, recunoasterea raspunderii sale, mediul coercitiv sub regimul comunist de la acea vreme, pe langa “potentialul pentru reabilitare” si “exprimarea sa limitata a regretului.”

Crimele pentru care a fost condamnat Duch au fost comise in timpul regimului lui Pol Pot, un maoist protejat de Beijing, care la indemnul mentorului sau - Mao Tse Dun - a incercat sa instaureze un regim comunist in Cambogia. Pol Pot si khmerii rosii au fost inlaturati la putere de catre trupele vietnameze, care au inteles sa puna capat celui mai salbatic dintre regimurile comuniste ale istoriei. Pentru a-l razbuna pe Pol Pot, China a declansat un razboi impotriva Vietnamului, care a durat un timp scurt.

Duch a fost condamnat pe baza unor acuzatii internationale si nu sub codul penal cambodgian din moment ce “Camera a fost divizata asupra problemei daca responsabilitatea pentru aceste crime se stinsese inainte ca ECCC sa isi fi inceput investigatiile asupra acuzatului.” In absenta unei opinii majoritare, nu s-a luat nici o decizie cu privire la incalcarile legii interne.

De-a lungul judecatii si condamnarii concise pe durata a 73 de minute, Duch a stat, apoi s-a ridicat, parea concentrat dar fara nici un semn de emotie pe fata sa. El nu a avut nici o reactie cand i s-a citit sentinta.

Regimul comunist al Khmerilor Rosii este responsabil pentru aproape 2 milioane de victime, reprezantand o treime din populatia Cambogiei, in doar 4 ani: 1975-1979.

Duch a fost intai vicedirector apoi director al S-21, un centru de securitate insarcinat cu “distrugerea” — sau interogarea si executarea persoanelor considerate inamici ai statului sau spioni.

Tribunalul a descoperit ca Duch a avut o autoritate semnificativa in S-21 si a manifestat un grad ridicat de “eficienta si zel” in indeplinirea sarcinilor sale.

Duch a devenit prima persoana condamnata de tribunalul ECCC sustinut de ONU. Tribunalul a fost infiintat in 2003 pentru a judeca liderii seniori si persoanele considerate a fi cele mai responsabile pentru grave incalcari ale legii cambodgiene si internationale in timpul conducerii Khmerilor Rosii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor