Dragu se disociază de punctul de vedere al conducerii Senatului pe tema moţiunii. Va trimite propriul punct de vedere la CCR

Anca Dragu
Anca Dragu (gov.ro)

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a declarat marţi că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere referitoare la sesizarea Guvernului transmisă Curţii privind existenţa unui conflict juridic Guvern - Parlament în cazul moţiunii de cenzură pe care, reamintim, PNL aripa Cîţu, PSD şi UDMR au reuşit să o blocheze. Primul dintre ele este cel adoptat de Comisia de Constituţionalitate, unde PNL, PSD şi UDMR au majoritate şi, drept urmare, acesta este favorabil Guvernului şi cel de al doilea, în nume personal.

"Punctul de vedere a trecut în Comisia de Constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate", a afirmat Dragu, citată de Agerpres, după şedinţa conducerii Senatului.

Anca Dragu a mai precizat că punctul său de vedere, ca preşedinte al Senatului, va fi transmis CCR cel târziu miercuri dimineaţă.

"Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (...) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern", a declarat şefa Senatului.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a solicitat CCR, în punctul de vedere, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern. Toate aceste mişcări au loc pe fundalul războiului pentru amânarea votului pe moţiunea de cenzură până după Congresul PNL.