Dragnea: Am patru variante de premier! Nu iau în calcul scenariul anticipatelor

Autor al unei performanţe notabile - dărâmarea propriului guvern prin moţiune de cenzură - Liviu Dragnea anunţă că programul de guvernare rămâne principala prioritate a PSD şi că are 4 propuneri de premier.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Prin votarea moţiunii de cenzură România a intrat în normalitate, a susţinut Liviu Dragnea, după victoria reputată în Parlament contra premierului pe care el însuşi l-a numit după alegerile din decembrie. Liderul PSD a mai ţinut să adauge că, pentru PSD, cel mai important rămâne programul de guvernare şi că are 4 variante de premier.

"Astăzi prin votarea moţiunii de cenzură România a intrat în normalitate. Asta este o acţiune politică asumată de PSD şi ALDE asumându-ne şi un risc politic, dar nedorind să riscăm un program de guvernare ambiţios care face ca România să se dezvolte într-un ritm pe care ni-l dorim cu toţii să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu minţim cetăţenii, să nu ne prefacem că lucrurile merg foarte bine, aşa cum am promis în campania electorală, de dragul de a salva nişte aparenţe. Pentru noi a rămas, rămâne şi va rămâne cel mai important programul de guvernare care schimbă România în bine", a declarat Dragnea.

În condiţiile în care (de acum fostul) premier a atras atenţia că, dacă moţiunea trece, mingea ajunge la Iohannis, care va putea nominaliza un premier din afara partidului, iar negocierile cu UDMR au stârnit nemulţumiri printre parlamentarii social-democraţi, Dragnea a ţinut să declare că PSD a ieşit întărit din încercarea cu moţiunea de cenzură."

"PSD a ieşit astăzi întărit din această încercare, n-a fost uşor, probabil că şi dvs şi noi am înţeles că au fost şi există în continuare presiuni din toate părţile pentru ca această coaliţie să nu reuşească să-şi ducă programul de guvernare la capăt şi mai mult, s-a întărit unitatea partidului.

Această încercare a unui grup de câţiva cetăţeni, unii dintre ei oameni politici, alţii oameni de afaceri, de a prelua prin forţă un Guvern într-un mod ilegitim a eşuat, ceea ce este un lucru foarte bun", a susţinut Liviu Dragnea.

"În condiţiile în care în această încleştare, cu toate aceste presiuni din ultimele zile, noi am reuşit să avem o majoritate calificată pentru a trece moţiunea de cenzură, nu se pune problema majorităţii pentru instalarea şi susţinerea noului Guvern", declară Dragnea, deşi astăzi moţiunea de cenzură a trecut la limită, cu ajutorul parlamentarilor de la minoriăţi.

Liderul PSD a mai anunţat că în zilele următoare va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, iar duminică după-amiază o întâlnire cu grupurile parlamentare, pentru a avea o discuţie finală, astfel încât luni să meargă cu o propunere de premier la preşedintele Klaus Iohannis.

"După ce preşedintele va desemna candidatul pentru funcţia de premier, ne vom întâlni rapid şi vom aproba formula guvernamentală. Sunt absolut convins că preşedintele Iohannis va fi interesat în continuare de stabilitatea României, toate mesajele publice pe care le-a dat în acest sens până astazi au fost mai mult decât corecte şi de apreciat, şi de aceea sunt absolut convins că, luni, la consultaţii la Cotroceni, va accepta propunerea noastră", a afirmat Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat ca are 4 variante de premier, iar alesul, al cărui nume îi va fi avansat lui Iohannis, va fi corect, cinstit, responsabil, nu un aventurier.

"(Viitorul premier) trebuie să fie un un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier, să aibă capacitate de implementare a programului de guvernare, o capacitate de muncă enormă, un om cinstit şi un om chibzuit. (...) Am vorbit cu colegii mei că în zilele următoare ne vom întâlni şi fiecare ne vom gândi la posibile variante. Eu am patru variante. Şi doamne şi domni", a precizat Dragnea.

În condiţiile în care, potrivit rapoartelor presei, parlamentarii PSD au fost ameninţaţi cu excluderea din partid, Dragnea a declarat că din partea sa şi a colegilor, fostul premier Grindeanu nu va avea de suferit.

"Din partea mea sau din partea colegilor mei, domnul Grindeanu nu va avea de suferit. Aş vrea să lămurim lucrurile astea. Nu vom începe o vânătoare de vrăjitoare. Nu mai este membru PSD (şi nici Victor Ponta). El trebuie să fie atent, după părerea mea, la cei cu care s-a aliat, la cei cu care s-a înconjurat, acolo să aibă grijă", pretinde Dragnea.

Întrebat ce se va întâmpla cu "trădătorii", adică cei care au votat împotriva moţiunii de cenzură, liderul PSD a replicat:

"Asta vor discuta în organizaţiile lor. Vor avea, cred, o discuţie foarte interesantă. Iar vreţi să spună că sunt foarte autoritar? Azi nu discutăm despre vânătoare de vrăjitoare. Preocuparea noastră după această moţiune de cenzură nu a fost şi nu este cum plătim nişte poliţe. Am stabilit cu colegii că fiecare organizaţie în zilele următoare va discuta fiecare caz în parte. CEx-ul decide în condiţiile în care organizaţiile nu iau deciziile", a declarat Dragnea, la doar câteva zile după ce Mihai Chirica a povestit cam cum decurg execuţiile în CEx-uri.

"Avem toate argumentele să finalizăm săptămâna viitoare votul pentru noul Guvern. Nu avem niciun interes să lungim criza. Dacă luni avem desemnarea de la Cotroceni, în câteva zile intrăm cu votul final în Parlament", a mai adăugat Dragnea, precizând că nu ia în calcul scenariul anticipatelor şi că este absolut convins că nici preşdintele României nu ia în calcul acest scenariu.

Întrebat cum îşi vede poziţia acum în partid, în contextul în care mai mulţi membri PSD i-au contestat autoritatea şi au ridicat problema organizării unui Congers, Dragnea a replicat:

"Nu sunt nici mai mare, nici mai mic, nici mai slab, nici mai gras, nici mai frumos, nici mai urât, sunt acelaşi om, preşedintele celui mai mare partid din România, cel mai susţinut, care a trecut prin multe încercări şi trece în continuare, şi este din ce în ce mai întărit."

Întrebat ce garanţie le dă românilor că peste 6 luni PSD nu va mai ajunge în situaţia să-şi dea jos propriul Guvern (în condiţiile în care a arătat că poate), Liviu Dragnea a răspuns:

"În primul rând vreau sa-mi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care am făcut-o, în sensul că, cred că trebuia să discutăm mai mult în partid despre varianta de prim-ministru. Repet că am crezut în acest om, nici acum nu am nicio problemă personal cu el, nu îi doresc răul, îi doresc să fie foarte atent şi să aibă grijă în continuare. Dar ca şi garanţie vor fi discuţiile care se vor purta în zilele următoare (în CEx şi cu grupurile parlamentare) când vom ajunge la o propunere unică pentru a merge la Cotroceni."

Dragnea a fost întrebat de presă şi despre motivarea CCR pe legea care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului.

"Există o opinie separată a judecătorilor care au fost numiţi de PSD şi există de altfel şi în concluzii această idee că pentru a fi parlamentar nu există această prevedere, pentru premier există şi că este atributul Parlamentului dacă modifică legea. Analizaţi şi posibilitatea modificării legii în acest moment?", a fost întrebarea presei, la care Dragnea a răspuns:

"Nici vorbă în aceste zile. Chiar nu e preocuparea noastră. Nu este nici preocuparea mea de a ajunge premier. Când i-o veni sorocul la această decizie, de a analiza această decizie a CCR, probabil la toamnă, o să vedem dacă este oportun sau nu.

"Dragnea a mai opinat că legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern e o lege strâmbă căci sună ca o pedeapsă pe viaţă, ceea ce lui nu îi sună corect.

De asemenea, presa a încercat să afle la ce anume se referea Dragnea când a spus că au fost presiuni foarte mari în aceste zile.

"Unii dintre colegi au fost ameninţaţi cu dosare. Eu am şi câteva SMS-uri trimise, nu le arăt deocamdată. S-ar putea să le aibă şi alţii şi o să le arate. Au fost ameninţaţi cu dosare, din păcate, ceea ce este nepermis. Sigur că, în aceste condiţii, cu toţi membrii de partid, cu toţi parlamentarii noştri, cu câteva excepţii, am fost oripilaţi. Colegi de-ai lor sa-i ameninţe cu dosare, dacă votează moţiunea de cenzură. Suntem touşi în 2017. Nici nu stiu dacă cei care ne ameninţau se bazau pe ceva, dar faptul în sine este foarte grav", le-a răspuns liderul PSD.

Întrebat cum va proba în faţa preşedintelui Klaus Iohannis majoritatea având în vedere că la învestitura Cabinetului Grindeanu au fost peste 290 de voturi, în timp ce astăzi au fost 241 de voturi iar moţiunea a trecut cu ajutor nesperat de la minorităţi, că în PSD au fost parlamentari ameninţaţi etc. Dragnea a răspuns:

"Încă o dată vă spun că noi astăzi am avut majoritate. Era paradoxal să fi picat moţiunea de cenzură şi să spunem că noi avem majoritate..."

"Domnule preşedinte, prin intermediul grupului minoritaţilor naţionale care la Cotroceni nu au fost în majoritatea PSD-ALDE", a inistat jurnalistul.

"Am înţeles, am pierdut azi, asta e - a spus ironic Dragnea. O să îi arătăm preşedintelui aritmetica!", a revenit Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne