Dr. Ruxandra Jurcuţ - câştigătoarea bursei "Pentru femeile din ştiinţă"

Dr. Ruxandra Jurcut este prima bursiera nationala a Programului "UNESCO L’Oréal Pentru femeile din stiinta" (eva.ro)
Epoch Times România
01.07.2010

Dr. Ruxandra Jurcuţ, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală, este primul bursier naţional al programului "UNESCO L"Oreal - Pentru femeile din ştiinţă".

Programul, lansat oficial în România la sfârşitul anului trecut, recunoaşte şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră.

Dr. Ruxandra Jurcuţ va primi o bursă în valoare de 42.000 de lei, care o va ajuta să deruleze activităţi de cercetare în cadrul unei instituţii din România.

Proiectul câştigător, propus de dr. Ruxandra Jurcuţ, vizează realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţii tineri, care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice. Rezultatele studiului vor permite un management coerent al acestei populaţii speciale prin vârsta şi nevoia de reinserţie socială.

Activitatea de cercetare va fi desfăşurată la Catedra de Cardiologie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "prof. dr. C. C. Iliescu" din Bucureşti.

"Câştigarea primei burse naţionale a programului este pentru mine o mare bucurie şi onoare. Fiind prima reprezentantă a României în acest program, consider premiul şi o răspundere pentru viitor. Proiectul câştigător - screeningul populaţional al stărilor procoagulante la tinerii cu infarcte miocardice şi boala tromboembolică venoasă - este unul foarte aproape sufletului meu, miza fiind înţelegerea modului de apariţie a unor boli severe la pacienţi tineri, fără alţi factori de risc cardiovasculari, pentru a le asigura un tratament optimal şi un viitor normal. Finanţarea venită din bursă este o încununare a acestui proiect şi va oferi o şansă în plus acestei populaţii speciale", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Ruxandra Jurcuţ.

La 35 de ani, dr. Ruxandra Jurcuţ este asistent universitar la Catedra de Cardiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, doctor în medicină şi medic specialist cardiolog.

Medicul are o experienţă ştiinţifică bogată, numeroase articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale de prestigiu, o pregătire ştiinţifică desfăşurată în mai multe centre de cardiologie europene, iar în ultimii 7 ani a fost recompensată, pentru activitatea sa, cu diverse premii şi distincţii de către asociaţiile şi organizaţiile de specialitate.

Juriul primei ediţii a programului a fost format din reprezentanţi L"Oreal România şi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Ediţia a doua a programului de burse naţionale va fi lansată în toamna acestui an.

Lansat în 1998 de L"Oreal şi UNESCO, programul "For Women in Science" a fost primul proiect prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.

Din 1998, 57 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 135 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România - Adriana Jalbă în 2003 şi Elena Luminiţa Brădăţan în 2004).




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor