Dr. Constantin Copotoiu: Nu suntem de acord cu transformarea UMF într-un instrument de şantaj politic
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că respinge orice implicare a politicului în problemele universităţii şi nu este de acord cu transformarea instituţiei într-un instrument de şantaj politic.
"Conducerea UMF Târgu Mureş a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice făcute în data de 7 februarie de domnul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, privitoare la condiţionarea participării la guvernare de rezolvarea prin negocieri politice a situaţiei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (...) În asemenea condiţii, respingem cu hotărâre orice implicare a politicului în problemele interne ale Universităţii şi nu suntem de acord cu transformarea acestei Universităţi într-un instrument de şantaj politic", a declarat dr. Copotoiu.
Rectorul a precizat că membrii comunităţii academice sunt, în prezent, implicaţi în derularea procedurilor legale de alegere a noilor structuri de conducere şi "credem că, în temeiul autonomiei universitare, garantată şi prin Constituţia României, rezolvarea oricăror probleme din interiorul Universităţii trebuie realizată exclusiv de membrii acesteia".
"Dorim să exprimăm poziţia noastră vizavi de anumite lucruri întâmplate ieri (marţi -n.r.), unul dintre cele mai grave fiind faptul că UMF Târgu Mureş a devenit o monedă de joc politic din partea UDMR, pentru a susţine prim-ministrul şi Guvernul nou format. Noi nu suntem de vânzare, nici nu vindem, nici nu cumpărăm nimic, suntem o entitate de profesionişti, care au făcut din medicina târgumureşeană o medicină de vârf în România şi peste hotare şi atunci când am avut greutăţi şi probleme nu a venit nimeni din partea politicului să ne întrebe cum putem să trecem peste greutăţi", a accentuat dr. Constantin Copotoiu.
Rectorul a precizat că învăţământul în limba maghiară a existat şi există la UMF Târgu Mureş, cursurile se fac în limba maghiară, iar Senatul UMF nu s-a opus niciodată învăţământului în limba maghiară. "Chiar am pledat pentru înfiinţarea liniei de învăţământ în limba maghiară, cu respectarea legislaţiei actuale", a spus Copotoiu.
Acesta a subliniat că în prezent toate prevederile Legii Educaţiei naţionale, inclusiv cele legate de învăţământul pentru minorităţi sunt respectate şi că în toate documentele şi regulamentele elaborate şi aprobate, conform procedurilor academice, specificul învăţământului în limba maghiară este păstrat şi garantat.
Copotoiu a precizat că UMF Târgu Mureş are un deficit de cadre didactice de limba maghiară, că au fost scoase posturi la concurs şi nu s-au ocupat.