Foşti directori ai Poştei Române, trimişi la răcoare pentru opt ani şi şase luni

Găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu într-un dosar cu un prejudiciu de 6,5 milioane de euro, lotul de patru foşti directori ai Poştei va merge după gratii.
(Captură Foto)

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader a fost condamnat, joi, definitiv la 8 ani şi şase luni de închisoare, alături de alţi trei foşti manageri ai companiei relatează Mediafax.ro.

Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis apelul faţă de decizia Tribunalului Bucureşti ce dispusese o pedeapsă de 10 ani şi jumătate în cazul fostului director al Poştei.

Conform sursei citate, Curtea de Apel a admis şi contestaţiile formulate de Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, aceştia beneficiind, de asemenea, de reduceri ale pedepselor de la 10 ani şi şase luni, la 8 ani şi şase luni de închisoare.

Decizia instanţei este definitivă.

Reamintim că, potrivit magistraţilor, foştii manageri ai Poştei Române se fac vinovaţi de abuz în serviciu, după ce au cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru la un preţ supraevaluat de 12 ori, cauzând companiei şi implicit statului, un prejudiciu de 6,5 milioane de euro.

Cei patru vor trebui să achite în solidar Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului, mai relatează sursa citată.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au mai fost condamnaţi definitiv în alte două dosare.

Într-un prim dosar trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente şi boli profesionale.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi SC Allianz Tiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

În cel de-al doilea dosar, cei trei au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv, la finele lui ianuarie 2014, pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne