Dosarul "Trofeul calităţii", amânat pentru 30 mai
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, miercuri, pentru 30 mai, dezbaterile în dosarul "Trofeul calităţii", în care este judecat fostul premier Adrian Năstase.
Judecătorii ar fi trebuit la termenul de miercuri să înceapă audierea inculpaţilor, însă doi dintre ei, Irina Paula Jianu şi Diana Gasparovici, au lipsit din sala de judecată, invocând motive de sănătate.
Tot miercuri, avocaţii au ridicat problema presiunilor care se fac din spaţiul public asupra judecătorilor din acest dosar, însă preşedintele completului, Livia Stanciu, a replicat că "nu se simte presionată".
"Noi nu am ridicat decât problema ca judecătorii să analizeze dacă nu cumva şi alte intervenţii din spaţiul public, şi mă refer în mod direct la intervenţiile doamnei Monica Macovei la posturile de televiziune, în care a nominalizat pe membrii completului de judecată şi în care a avut nişte afirmaţii extrem de grave cu privire la acesta, nu ar putea constitui pentru completul de judecată, deci nu pentru noi apărătorii, modalităţi de sesizare a CSM", a declarat avocatul Ion Cazacu.
În timpul desfăşurării procesului, câţiva membrii ai mişcării "Noua Republică" au protestat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a denunţa eventualele presiuni politice care se fac în acest dosar.
"Am venit astăzi pentru a vedea dacă judecătorii din România sunt sau nu supuşi unei presiuni politice. Inculpatul Adrian Năstase trebuie judecat fără nicio presiune politică", a declarat liderul mişcării, Mihail Neamţu.
Pe 22 mai, consilierul juridic al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) a depus o cerere prin care anunţă că instituţia pe care o reprezintă nu se mai constituie parte civilă în dosar, deoarece ISC nu a fost prejudiciată.
DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.
În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare, iar fostul premier a declarat recurs.