Liber la vânătoare de urşi după tragedia de pe Jepii Mici. Şedinţă cu scandal în Parlament: "Sunteţi sub bocancul ambasadelor străine"

Vot în Parlamentul României (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
15.07.2024

Deputaţii au adoptat luni, în regim de urgenţă, un controversat proiect de lege al fostului ministru al Mediului, Tanczos Barna, care dă liber la vânătoarea de urşi. Proiectul a fost pus pe repede înainte după tragedia de pe Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a fost ucisă de un urs, şi a fost adoptat cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă, şi 23 de abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 şi va da drumul la "recoltarea" pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

ONG-iştii acuză că acest proiect nu are de-a face ]ns[ cu prevenţia şi nu va rezolva problema atacurilor urşilor, ci dă liber la vânătoarea de trofee. Practic, activiştii de mediu arată că se vor vâna urşii de trofeu, din păduri, acei urşi care se hrănesc singuri şi evită interacţiunea cu omul, nu cei care pun probleme.

Din partea UDMR a luat cuvântul liderul deputaţilor, Csoma Botond, care a susţinut proiectul, afirmând însă că acesta nu este o soluţie magică şi că trebuie pus accentul şi pe educaţia publicului, ca oamenii să ştie cum să se poarte la întâlnirea cu urşii.

Următorul a luat cuvântul deputatul Gheorghe Nacov, reprezentant al minorităţilor, el fiind vicepreşedinte al unei asociaţii de vânătoare. El a susţinut că vânătoarea va ajuta populaţia de urşi…

Diana Stoica, de la USR, a amintit că avem deja o cotă de intervenţie de 80 de urşi, dar aceasta nu a fost atinsă, deoarece oamenii care trebuiau să ne protejeze nu şi-au făcut treaba.

"Degeaba creştem cota şi le dăm vânătorilor dreptul să vâneze urşi de trofeu dacă urşii rămân în localităţi, pe lângă tomberoane, pe trasee turistice şi continuă să atace oameni. Discuţia acum e pe numărul de urşi care să fie vânaţi; numărul nu va salva oameni", a declarat Diana Stoica.

Din partea AUR a vorbit Dan Tanasă, care a punctat că a trebuit să moară oameni ca să se discute problema.

"Zilnic, în România, avem atacuri de urşi şi pe nimeni nu interesează", a precizat reprezentantul AUR.

El a folosit ocazia pentru a-l acuza pe Dacian Cioloş, susţinând că Cioloş, PSD, PNL şi UDMR sunt vinovaţi de situaţie şi că e foarte mult sânge pe mâinile UDMR, care a condus Ministerul Mediului ani de zile.

"Sunteţi sub bocancul ONG-urilor şi ambasadelor străine pentru care viaţa ursului e mai preţioasă decât viaţa omului", a susţinut Dan Tanasă.

"Vom vota acest proiect, iar vinovaţii trebuie să plătească. Vinovaţii sunt cei de la PSD, PNL şi UDMR", a adăugat deputatul AUR.

În linie cu el, deputatul AUR Dumitru Flucuş a cerut ca ursul să fie scos de pe lista animalelor protejate şi a susţinut că ONG-iştii care apără urşii sunt oameni care s-au îmbogăţit suspect de repede susţinând problematica animalelor sălbatice.

Deputatul independent Cristian Ciubuc a susţinut că această lege e doar o posibilitate pentru asociaţiile de vânătoare de a captura trofee de urs.

"Oameni buni, nimeni nu priveşte problema pe fond, practic urşii nu atacă. Eu anul trecut mi-am petrecut luna august la cota 1600 metri şi m-am chinuit să văd un urs, vedeam doar excremente! Cine a condus Ministerul Mediului în ultimele decenii? UDMR, PSD, PNL. Problema în fond e tăierea pădurilor, Schweighofer, Kronospan, nu urşii. Din punctul meu de vedere, acest proiect de lege nu va face decât să legifereze braconajul în România", a afirmat Ciubuc.

În favoarea proiectului a intervenit deputatul PSD Adrian Chesnoiu, care a susţinut că din 2016, de când s-a interzis vânătoarea de urşi, numărul acestora a crescut foarte mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor