Dosarul Colectiv. Inspectorul ISU George Matei, arestat preventiv. Antonina Radu, arestată la domiciliu

Cei doi ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU Bucureşti, Radu Antonina şi Matei George Petrică, reţinuţi în urma audierilor din dosarul Colectiv, s-au prezentat marţi în faţa magistraţilor Tribunalului Militar Bucureşti.
(photos.com)
Andrei Pricopie
10.11.2015

Instanţa a decis arestarea preventivă a inspectorului ISU George Matei, şi plasarea în arest la domiciliu a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu. Decizia nu este însă definitivă.

Cu o zi în urmă, procurorii militari din cadrul DNA dispuneau punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a celor doi inspectori sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, cei doi inculpaţi, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

"Concret, cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă", reiese din ordonanţa de reţinere emisă de procurori.

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club SRL, Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

"Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015", au adăugat oamenii legii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor