Dosar penal pentru împiedicarea votului în diaspora. Livia Stanciu: Guvernul putea da OUG
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat joi că s-a dispus începerea urmăririi penale in rem într-un dosar privind încălcarea dreptului la vot în diaspora. La rândul său, preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a evidenţiat că, "strict pe lege", Guvernul putea da o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea, potrivit Mediafax.
"S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (...) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal", a declarat Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa plenului CSM, adăugând că dosarul, care este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, a fost deschis după turul 1 al alegerilor prezidenţiale.
Tiberiu Niţu a mai precizat că parchetul a primit mai multe sesizări privind problemele de la votul din diaspora, au fost primite multe sesizări care vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din străinătate. Procurorul general nu a putut spune câte plângeri în acest sens există, însă a explicat că sunt venite sesizări şi din diaspora, prin intermediul poştei electronice.
"Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor, a celor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţia de a organiza alegerile. Unele sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor. Pe e-mail sunt cele mai multe trimise, la care sunt anexate plângeri", a afirmat Niţu.
Întrebat despre posibilitatea de înfiinţare a altor secţii de votare în diaspora, Niţu a replicat că, din punct de vedere legal, procurorul de caz este cel care va aprecia dacă a fost încălcată legea sau nu.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a precizat că "strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă".
"Ca cetăţean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect", a adăugat Livia Stanciu.
Potrivit prevederilor Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Amintim că, la ambele tururi de scrutin, un număr impresionant de români nu au mai apucat să voteze deşi au stat ore în şir la cozi interminabile lungi de kilometri.